Trek een warme jas, sjaal en wanten aan, neem een thermoskan thee mee en maak je tuin of balkon klaar voor de winter. Je hebt er met deze tips het hele jaar profijt van. 

Slordig zijn mag!

Je vaste planten afknippen en je tuin helemaal netjes maken is niet meer nodig. Slordigheid is namelijk goed voor de dierenpopulatie. Laat je vaste planten dus lekker staan. 

Tulpenbollen
Sneeuwklokjes

Geef je zomerbollen en knollen een nieuw leven

Haal je dahlia's, gladiolen en knolbegonia's vóór dat het gaat vriezen uit de grond. Bewaar ze in kistjes met oude kranten erin op een koele en vorstvrije plek. Controleer ze regelmatig en bespuit ze met water als ze uitdrogen. Zo kunnen ze in het voorjaar weer in een pot of in de tuin. 

Gebruik bladeren als vorstbeschermer

Gooi afgevallen bladeren niet weg, maar hark ze bij elkaar. De laag bladeren isoleert en is goed voor dieren om onder te schuilen of hun winterslaap onder te doen. Duurzaam én makkelijk!

Hang lichtjes op 

De winter wordt gekenmerkt door zijn donkere dagen. Hang dus wat lichtjes op om wat sfeer te creëeren. Ook nog leuk voor in de zomer als je lekker lang buiten kunt zitten. Gebruik lichtjes op zonne-energie, dan maak je de aarde ook nog een beetje blij. 

 

Vogeltje in de sneeuw
Vogelvoer met vogeltjes die eten

Verwelkom vogeltjes

Doordat de bladeren van de bomen vallen zie je de vogels ineens een stuk beter zitten. En als je ook nog eens voor eten zorgt, komen ze nog dichterbij. Zaadmengsels, vetbollen, vruchten, noten of pinda's, er is van alles en het meeste kun je zelf maken. Leg het voer op verschillende hoogtes. De ene vogel eet graag van een voedertafel en de ander hangt liever aan een vetbol. 

Benieuwd hoe je ongelukken in de tuin kunt voorkomen?

Klik hier!

Wil je nog meer groene verhalen?

Wij bundelen voor jou de mooiste tips, verhalen en video's over duurzaamheid.