Vind je het ook zo vermoeiend dat je op het einde van de dag op je to-do list kijkt en er veel nog niet is gelukt? Hier wat tips over hoe je haalbare doelen stelt en een tevreden gevoel hebt aan het einde van je dag. 

Verdeel je doel in stappen

Langetermijndoelen geven soms een chaotisch en frustrerend gevoel. Ze zijn groot en lijken daarom onhaalbaar. Verdeel daarom je doel in stappen die behapbaar en reëel zijn. Zo kun je sneller een vinkje erachter zetten en heb je een bevredigend gevoel. 

Maak ze SMART

Specifiek, concretiseer je doel. Meetbaar, hoeveel ga je doen? Acceptabel, sta je er achter? Realistisch, is het haalbaar? Tijdgebonden, wanneer ben je klaar? Denk aan dit puntenlijstje als je je doelen opstelt. 

Deel je doel met anderen

Door met anderen over je doelen te praten leg je een soort van verantwoording af waardoor je meer gemotiveerd bent om ook daadwerkelijk wat met je doelen te doen. Je maakt ze concreet en je vergeet ze minder snel. En anderen kunnen je misschien ook helpen om je doelen te bereiken. Als je bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf wilt nemen, kan een ander je daar aan herinneren. 

Stel positieve doelen

We zijn snel geneigd doelen op te stellen over iets waar we mee willen stoppen. Maar het is lastiger om iets af te leren dan een nieuwe gewoonte aan te leren. Probeer daarom niet te zeggen 'ik stop met slecht eten', maar maak er bijvoorbeeld van 'ik ga meer fruit en groenten eten'. 

Vond je dit een interessant verhaal?

Wij bundelen voor jou nog meer interessante tips, artikelen en video's over zelfontwikkeling.