Mensenhandel, seksuele uitbuiting, kinderarbeid en gedwongen huwelijken. Dit zijn verschillende vormen van moderne slavernij. Om moderne slavernij uit te bannen is de Internationale Dag voor de Afschaffing van de Slavernij in het leven geroepen. Lees hier 3 inspirerende verhalen om deze dag bij stil te staan.  

Ook in Nederland komt het nog ieder jaar voor dat meisjes en jongens worden uitgehuwelijkt. Soms worden ze zelfs om deze reden in het buitenland achtergelaten. Halime Yarba heeft het ooit zelf meegemaakt. In het KRO-NCRV radioprogramma Spraakmakers vertelt zij over haar ervaring. "Zo ver mijn geheugen teruggaat, wist ik dat ik met mijn neef ging trouwen", legt Halime uit. "Bij onze geboorte was dat zo afgesproken, ik ben aan hem beloofd. (…) Naarmate je ouder wordt krijg je pas in de gaten dat het raar is.” Inmiddels vertelt zij haar verhaal op scholen aan jonge kinderen. 
 
Beluister hier haar verhaal 

Seksuele uitbuiting tegengaan 

Een andere vorm van moderne slavernij is bijvoorbeeld seksuele uitbuiting. Wat gaat een volgend kabinet doen tegen de uitbuiting van sekswerkers? Met deze vraag houdt Pointer zich bezig. Onder andere het Openbaar Ministerie en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel maken zich zorgen om de grote mate van uitbuiting en mensenhandel die nog steeds in Nederland plaatsvindt. Pointer gaat in gesprek met de enige geregistreerde zelfstandige sekswerker van Nederland. Zij vertelt over de reden achter de registratie van haar werk.  
 
“Ik merkte dat het vrij eenvoudig is om je bij de gemeente aan te melden”, legt Amber uit. “Je vult een formulier in en geeft aan welke andere instanties je gegevens ook mogen hebben, zoals hulpinstanties of de politie. Het leek me een veilige poging om te kijken of het iets voor mijn situatie was." 

Lees hier het interview!

Het is goed om na te denken over wat jij zelf consumeert

Is kinderarbeid de verantwoordelijkheid van de consument? In het KRO-NCRV radioprogramma Spraakmakers vertelt schrijver Rutger Bregman: “Het is een verantwoordelijkheid van de consument. Het is goed om na te denken over wat jij zelf consumeert. Ik denk ook dat het goed is om je te realiseren; echte verandering komt pas op gang als je je samen boos maakt.” Want volgens Bregman zit het probleem ook écht bij de bedrijven.  

Beluister hier het gesprek