Rogier dacht altijd dat hij op zijn 52ste ‘binnen’ zou zijn. Maar dat is volgens hem duidelijk niet gelukt. Met twee prachtige zoons, een fijn appartement in de stad en een huisje buiten de stad, heeft Rogier eigenlijk heel veel. Toch ervaart hij dat niet zo.
In de documentaire Glas, mijn onvervulde leven, neemt Rogier Kappers al mijmerend de kijker mee in zijn midlifecrisis. Tussendoor is zijn vader een contante factor die overal iets van vindt.
Burn-out en geen pensioen
Ondanks dat Rogiers beide ouders nog leven en hij twee jonge zoons heeft, voelt zijn leven niet geslaagd. Hij krijgt een burn-out en heeft geen pensioen opgebouwd. Bovendien is het leven duur. In zijn residentie buiten de stad kan hij dromen. Zo droomt Rogier van een koe die hem helpt in zelfvoorzienend zijn, want het spaargeld begint op te raken.
Regelmatig verliest Rogier zich in allerlei verhalen op het internet van jongere, succesvolle mannen. Dan begint het malen: weer een dag voorbij, een maand, een jaar. ‘Wat is er gebeurd met alle dromen die ik ooit had? Als ik morgen doodga, wat zal men op mijn begrafenis dan over mij vertellen?’
'Als ik morgen doodga, wat zal men dan op mijn begrafenis over mij vertellen?'
Een beroemde muzikant
Lang geleden maakte een man op televisie indruk op Rogier, omdat hij glazen bespeelde. Vanaf dan verzamelt Rogier glazen als er weer een crisis zich voordoet in zijn leven. Rogier had eigenlijk een beroemde muzikant willen worden. Het publiek raken en de wereld ontroeren. Maar hij maakte er nooit erg werk van. Zoals bij heel veel plannen.
Een jongensdroom
Zo wilde Rogier een documentaire maken over oorlog, maar toen werd het net vrede. Of hij kocht een boot, die later verrot bleek. Hij kocht een huisje buiten de stad, wat hij tot in de eeuwigheid opknapt.
Maar Rogier wil nu doorpakken en zijn jongensdroom waarmaken: zijn plan met de glazen is beter dan alle andere plannen bij elkaar. Rogier: ‘Ik ga een glasorgel bouwen en uiteindelijk wil ik er misschien zelfs bij zingen.’
Een straatmuzikant met een glasorgel
En dus wordt Rogier straatmuzikant die een glasorgel bespeeld. Met muziek verdwijnt voor Rogier alle drukte. Het eerste optreden met het glasorgel is aangebroken. Midden op de Dam in Amsterdam pakt hij zijn podium. Het trekt de aandacht en mensen zijn belangstellend.
Maar Rogier heeft niet het idee dat men hoort wat hij speelt. Rogier: ‘Ik denk eigenlijk dat ik meer een bezienswaardigheid ben dan een muzikant.’ De dagopbrengst: 63 euro en 24 cent. Hoeveel uur moet Rogier op zijn glazen spelen om rond te komen?
Daten
De allround sukkelende Rogier probeert tussen zijn carriereswitch door nog wat te daten. Maar verder dan wat over en weer berichten komt het nog niet. In een van de appgesprekken met een vrouw probeert hij zijn enthousiasme over componist Arvo Pärt over te brengen. Het kan de vrouw niet deren: ‘Wie de F is Arvo Pärt?!’
Een gelukje
Gelukkig heeft het leven soms een verrassing in petto. Ook voor Rogier. Een baas van een evenementenbureau ziet zijn ‘act’ wel zitten. Ze zien hem staan op winkelcentra en grote podia. Ze zien het helemáál voor zich. De eerste aanvraag is al binnen: een optreden in Dubai. Rogier: ‘Nou, graag.’
Een ramp
Met zijn enorme glasorgel perst Rogier zich in het vliegtuig. The glass grinder – zoals Rogier zichzelf noemt – moet eenmaal op het podium in de woestijnstaat nog even bedenken welk liedje hij zal spelen. Rogier blikt terug op het optreden voor een anderhalve man en een paardenkop als een ramp: ‘Ik wilde echt dood.’ Maar hij moet nog drie optredens doen.
Na zijn afgang in Dubai laat Rogier de glazen lange tijd in de kast staan. Hij focust zich op het opkrikken van zijn buitenhuis. ‘Ik weet het gewoon allemaal even niet meer.’
‘Ik weet het gewoon allemaal even niet meer'
Het leven waar Rogier voor kiest
Wat wilde Rogier nou ook alweer? De wereld veroveren en mensen ontroeren. En zo pakt Rogier de draad weer op. Hij trekt Europa in om de mensen zijn glasmuziek te laten horen. De troubadour werkt zich een ongeluk, maar hij gaat ervoor.
Maar dan gaat het mis. ‘Na een uur spelen kon ik ineens niet meer verder. Mijn vingers tintelen.’ Hoe meer Rogier speelt, hoe meer klachten er ontstaan. Hij is overbelast en blijkt het carpaletunnelsyndroom te hebben (een aandoening in de pols waarbij de middelste zenuw bekneld is, red.). Twee maanden lang zit Rogier in zak en as.
Maar dan verdwijnt de pijn. Rogier realiseert zich dat het wederom allemaal anders moet. Hij knapt zijn orgel grondig op en verkoopt zijn act op een beurs aan meerdere evenementen en festivals. Zijn dagprijs: 700 euro exclusief. Zijn harde werk begint zijn vruchten af te werpen.
De sterren van de hemel
En dan gebeurt het: Rogier wordt uitgenodigd om mee te spelen met het Metropole orkest voor 12.000 mensen. Maar ook dit is mooier dan het lijkt. Ondanks het doorgeven van de afmetingen past het glasorgel niet op het podium.
Opnieuw een tegenslag die Rogier moet verwerken. Maar the show must go on. Met de glazen op een tafel (die blijkbaar wel past), speelt Rogier de sterren van de hemel. Na zijn optreden wordt Rogier bij meerdere talkshows uitgenodigd en beleeft hij zijn ware fifteen minutes of fame.
Rogier is nog geen 60 en hij zou zichzelf gelukkig kunnen prijzen. Hij heeft twee zoons van twee ex-vrouwen. Allebei zijn ouders leven nog. Ook heeft Rogier een huisje buiten de stad. Een camper, een scooter, twee gitaren én een glasorgel. Eigenlijk heeft hij heel veel.
Dan belt de redactie van het programma Holland’s got talent. Of hij mee wil doen aan de show met zo’n 2 miljoen kijkers…
Glas: mijn onvervulde leven is vanaf op zondag 29 december te streamen op NPO Start en wordt op donderdag 2 januari om 22.10 uur als NPO Doc uitgezonden op NPO2.