Afval, wij als mensen zijn het beste in het produceren ervan. Maar hoe voorkom je dat je veel afval produceert, wat kun je doen met het afval dat je al hebt en een hoe kook je een lekkere maaltijd met restjes?

BinnensteBuiten geeft je drie tips over hoe je creatief en bewust om kunt gaan met je afval. Wij zetten ze voor je op een rijtje. 

Word bewust van wat je verbruikt

Misschien wil je wel letten op je afvalproductie, maar het wordt je ook moeilijk gemaakt. Tegenwoordig zit bijna elk product in karton, plastic, piepschuim of papier. Scheiden is een belangrijke maatstaf van hoeveel afval je verbruikt. Je ziet in een oogopslag hoe snel en vol je papier-, plastic- en glasbak wordt.

Lees hier hoe je afval kunt voorkomen!

Maar soms kom je er niet om heen en zit je met het afval. In plaats van het weg te gooien kun je er ook een tweede leven aan geven. 

Van blikken naar bloempotten

Lege blikken kun je goed hergebruiken voor een hippe pot voor je bloemen of planten. 

  Leeg blik
  Bloempotjes

  Dit heb je nodig:

  • Blikken
  • Schaar
  • Contactlijm
  • Marmerpapier (of een andere kleur naar keuze)
  • Stanleymes/schaar
   

  Benieuwd hoe je ze maakt?

  Zo maak je de bloempotjes

  Kook met restjes!

  We gooien jaarlijks gemiddeld 45 kilo voedsel weg per persoon. 9,5% van wat we kopen gooien we weg en dat is ongeveer 120 euro per persoon per jaar. Chef-kok Ramon Brugman ergert zich aan al het voedsel dat we verspillen. Zeker omdat er op sommige plekken een tekort is. Hij wil dat mensen bewuster omgaan met wat ze maken en vaker hun restjes gebruiken. Dus kijk eens in je koelkast en ga experimenteren! 

  Benieuwd wat Ramon maakt met zijn restjes?

  Klik hier!
   

   

  Meer over dit onderwerp?

  Wij bundelen voor jou interessante verhalen over groen doen.