De temperaturen blijven hoog, en dat geldt ook voor binnenshuis. Maar wat kook je als het zo warm is? Het liefst eet je iets snels, verkoelends en niet te zwaar. Groene bonen zoals sperziebonen, peultjes en sugar snaps zijn in de zomer in het seizoen. Maar kun je deze peulvruchten wel rauw eten?

Een giftig stofje

Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine. Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam. Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten! Gelukkig wordt lectine afgebroken door de peulvrucht te verhitten. 

Als je dus je boontjes kort blancheert in warm water, en ze daarna koud afspoelt, lenen ze zich prima in een koud gerecht. Zo heb je geen last van lectine, maar geniet je wel van een verkoelende groente. Win-win. 

Peulvruchten als vleesvervanger

Peulvruchten zijn met recht echte krachtpatsers in je maaltijd. Ze leveren veel eiwitten en afhankelijk van de soort ook nog eens vitamine B1 en ijzer. En soorten, die zijn er een hoop. Lees er meer over.

Koken met de sperzieboon

Sperziebonen zijn een veelzijdige groente waar je alle kanten mee op kan. Daarnaast ook nog een gezonde keuze, want sperziebonen bevatten veel vezels en voedingsstoffen. Benieuwd wat je er allemaal mee kan? De BinnensteBuiten chefs delen een paar recepten met je, zodat je vanaf nu je eigen boontjes kan doppen.  

sperziebonen binnenstebuiten recept salade

Ook interessant:

Meer weten over de groente van het seizoen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al 16.000 mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - ersin bij