Rabarber is van april tot en met juli in het seizoen. De heerlijke friszure groente leent zich voor een hoop verschillende gerechten. Maar hoe kook je met rabarber? En kun je rabarber invriezen? 

Met rabarber koken

Rabarber is een hartstikke simpele groente qua voorbereiding. Ja, groente! Ondanks de zoete smaak van rabarber, is het dus zeker geen fruit. Het enige wat je doet is de onderkant van de stengel afsnijden en eventuele stugge draden verwijderen. Vervolgens snijd je de stengels in stukken. Er zijn verschillende manieren om rabarber te bereiden:

  • Koken. Hiervoor giet je een bodempje water met suiker en citroen of wat sinaasappelsap in een kookpan met de rabarber. Natuurlijk kun je ook variëren met specerijen zoals een kaneelstokje, een vanillepeul of steranijs.
  • In de oven. Rabarber is een populair ingrediënt in taart en gebak. Hierbij hoef je de rabarber niet voor te garen; deze kan rauw de oven in!
  • Rauw. Wist je dat het ook mogelijk is om de groente zó uit het vuistje te eten? Vanwege de zure smaak wordt dit niet heel vaak gedaan. Maar rasp 'm dun over je salade heen voor een heerlijke bite.

Wist je dat de rabarber een groente is, geen fruit?

Rabarber invriezen?

Wil je altijd rabarber bij de hand hebben? Dat is mogelijk. Als je de rabarber van tevoren schoonmaakt en in stukjes snijdt, is het hartstikke geschikt om rauw in de vriezer te doen. Even ontdooien en gaan met die banaan.

3x recepten met rabarber

Zoek je naar inspiratie voor jouw volgende rabarberrecept? De BinnensteBuiten chef-koks weten wel raad met rabarber! Bekijk drie van hun lekkerste variaties hieronder.

Weten welke groente er in de lente in het seizoen zijn?

Download de Lentegroentekalender!