De verbindende kracht van groen

Bij KRO-NCRV geloven we dat morgen groener kan en dat laten we dagelijks zien in het programma BinnensteBuiten. Door relatief simpele handelingen maken tegels en stenen plaats voor kleurrijke bloemen en planten. Zo hielp tuinexpert Martin Stuger de Utrechtse Raymond en Mirjam met de aanleg van een geveltuintje. Hun buren wilden dat ook wel en dan met een bankje. Daarboven komt straks een boog van verbindend groen.

Tekst: Maria Aarts • Beeld: Janita Sassen

Tuinwijk in Utrecht is een jarendertigwijk met straten die de laatste jaren almaar groener zijn geworden. Bewoner Raymond Skopp vond het inspirerend, al die tuinierende buren. Hij ging op zoek naar mogelijkheden voor het aanleggen van een geveltuintje. ‘De gemeente bleek het aan te moedigen, op de website vond ik voorschriften waaraan een geveltuin moet voldoen. Op internet en in tv-programma’s is volop informatie te vinden over hoe je zoiets aanpakt. Maar helaas: ik heb geen groene vingers.’ Raymond bedacht dat KRO-NCRV's BinnensteBuiten zou kunnen helpen. ‘Ik kijk graag naar het tv-programma en heb een aanvraag gedaan.’

Een paar weken later liepen Mirjam en Raymond al met tuinexpert Martin Stuger door de wijk, op zoek naar mooie voorbeelden. ‘We hebben Martin gewezen op wat we wél en niet leuk vonden’, vertelt Mirjam. ‘Bij het kiezen van de beplanting keek hij ook naar de ligging van de gevel. Wij hebben nogal wat schaduw. Daar is de keuze op aangepast.’

Plezier

Mirjam en Raymond vonden het leuk om er een gezamenlijk project van te maken. Ze vroegen hun buren om mee te doen. ‘We wisten dat Trung en Tess net als wij van groen houden. Wij hebben bijvoorbeeld een appelboom die nogal groot is voor ons achtertuintje. Zij vinden het leuk dat er takken in hun tuin hangen’, aldus Raymond. 

Trung en Tess doen graag mee. Ze willen niet alleen een geveltuintje, maar ook een bankje, om van al het groen in de straat te genieten. In de tv-uitzending is te zien dat Martin Stuger bij hun voorraam ruimte reserveert voor een tweezitter. Nu, een jaar later, constateert Raymond dat eigenlijk de hele buurt plezier heeft van dat bankje.

‘Als er iemand buiten zit, blijf je even staan voor een praatje. In de achtertuin ga je niet zomaar over de schutting heen roepen als je geluid hoort in de tuin van de buren. Dat is het leuke van zo’n bankje: het nodigt uit om een praatje aan te knopen. Een toevallige passant blijft even plakken, de overbuurman die plantjes water geeft sluit aan.' 

Fleurige bloemen

Veel buren hadden al groene vingers, de rest is net als Mirjam en Raymond bezig die te ontwikkelen. ‘We hebben vorig jaar zélf de grond rondom de boom voor ons huis vergroend’, meldt Raymond, niet zonder trots. Onder leiding van een actieve buurman hebben buurtbewoners aan weerszijde van de straat de cirkels rondom de bomen uitgegraven en beplant met fleurige bloemen. Samen buiten bezig zijn werkt aanstekelijk, merkt Raymond.

‘Buren die langskomen bieden plantjes of stekjes aan uit hun tuin. Zo verspreidt het groen zich in de wijk, samen met het sociale contact. Eerst lag er rond die boomcirkels regelmatig klein zwerfafval. Nu groeien er bloemetjes en plantjes. Leuk om ze samen met mijn dochtertje van twee water te geven.’

''Samen buiten bezig zijn werkt aanstekelijk.''

Raymond

Verwonderen 

Naast het bankje van Trung en Tess klimt bloeiende blauweregen omhoog langs leidraad. Aan de kant van Raymond en Mirjam staat een soortgelijke struik, maar die oogt vooral groen.

‘Dit is een andere soort blauweregen’, legt Raymond uit, ‘een met witte bloemen. Onze witteregen kreeg al vrij snel in de lente blad. Tot onze verbazing bleef de blauweregen van de buren kaal. Trung en Tess krabden zich achter de oren en vroegen zich af: hebben wij iets verkeerd gedaan of hebben zij iets goed gedaan? Het was leuk om te zien dat hun struik op een heel andere manier begint te bloeien dan de onze. Bij hen waren er eerst knoppen te zien en toen pas blad. Bij ons begon het juist met weelderig bladeren en kwamen de knoppen later. Of het ligt aan de verschillende varianten of aan de omstandigheden, niemand die het weet. We blijven ons er samen over verwonderen.’

De struiken leveren kortom volop gesprekstof. En het leukste heeft Raymond nog niet verteld. ‘De twee struiken zijn zó geplant dat ze na verloop van tijd boven onze ramen samengroeien.’ Je weet het nooit zeker met die wonderlijke natuur, maar als het goed gaat staat het bankje over een jaar of wat onder een weelderige boog vol blauwe én witte bloemetjes. Als symbool voor de verbindende kracht van groen.

Deze aflevering van KRO-NCRV's BinnensteBuiten kijk je hier terug

'‘Het groen verspreidt zich in de wijk, samen met het sociale contact.’'

Raymond

Tegels eruit, planten erin!

De Nationale Zaadlozing op 20 april was een daverend succes. Bij de actie van het KRO-NCRV radioprogramma De staat van Stasse worden elk jaar opnieuw bloemenzaadjes verspreid. In een van de meest versteende steden in Nederland, Westland, werd maar liefst 12 kilo biologisch bloemzaad uitgedeeld. Daarmee kunnen de inwoners 12.000 m2 grond bevruchten. Zo helpen ze bijen en andere insecten, die niet alleen bloemen en planten bestuiven, maar ook ons voedsel. Zonder insecten kan er in Nederland op den duur geen voedsel meer worden verbouwd. De staat van Stasse nodigde uit om daar wat aan te doen. Onder het motto: tegels eruit, planten erin! Bovendien vraagt KRO-NCRV met de actie Bee Friendly de afgelopen jaren aandacht voor betere bescherming van de wilde bij. Zo sprak radio-dj Stefan Stasse dit voorjaar met Kamerleden in Den Haag over de noodzaak om de wilde bij te beschermen.

Dit artikel komt uit het magazine Vertel.

Maak kennis met onze presentatoren en makers, lees inspirerende, persoonlijke verhalen en krijg een uniek kijkje achter de schermen in ons ledenmagazine Vertel. Het blad verschijnt 3x per jaar en is gratis en exclusief voor vrienden van KRO-NCRV.