Na het genieten van een lekker bakje koffie, gooien we de koffieprut zo weg. Zonde! Koffieprut is namelijk herbruikbaar op vele soorten manier. Lees hier een paar! 

Elisa van Dam wil een half miljoen kilo afval redden in Utrecht en het hergebruiken als grondstof voor zeep, thee bier en brood. Hoe doet ze dat? Ze start een bedrijf en haalt gescheiden biostromen, waaronder heel veel koffieprut, op bij horecabedrijven. In BinnensteBuiten gaat chef Leon langs bij Elisa. In een zeecontainer kweekt zij oesterzwammen op koffiedik. Leon is geïnspireerd en maakt met de oesterzwammen een heerlijke risotto. 

Benieuwd? 

Bekijk hier de video

4 dingen die je kan doen met koffieprut

 Met deze tips past koffieprut prima in jouw beauty routine, huishouden en tuin! Let op: laat de koffieprut voor hergebruik wel goed drogen, anders kan het gaan schimmelen. Aan de slag! 

1. Haarmasker 

Heb je last van droog haar? Geef het een boost met een koffiemasker. Mix koffiedik met een olie naar keuze en masseer het op je hoofdhuid. Laat het een tijdje intrekken en spoel het uit met shampoo.Je haar krijgt een mooi glanzend effect. Het schijnt ook goed te zijn voor je schedel. 

2. Natuurlijke zeep 

Was je handen eens met wat koffiedik! Meng een beetje koffiedik met water, wrijf dit over je hele handen en spoel ze af. Je handen voelen zijdezacht aan! 

3. Lichaamsscrub 

Last van donkere cirkels? Mix wat koffiedik met olijfolie tot een smeerbare pasta. Smeer het heel voorzichtig, met je pink vinger onder je ogen en laat het een halfuurtje intrekken. Koffieput werkt ontstekingsremmend en drijft afvalstoffen af. Het zal je huid laten stralen en je zal er een stuk frisser uitzien. Koffieput wordt door deze werking ook gebruikt als scrub tegen cellulitis. Meng het met olijfolie en masseer je billen en benen ermee.

4. Natuurlijke parfum 

Je ziet weleens een bakje koffiebonen staan in parfumeries, maar ook koffiedik neutraliseert geur. Ruikt de hele koelkast naar dat ene gerecht of die kaas? Zet een kopje met gedroogd koffiedik in de koelkast en de geur is zo verdwenen.

Koffieprut kan je ook gebruiken als schoonmaakmiddel. Of om je planten een stuk gelukkiger te maken. Wil je weten hoe? 

Lees het hier! 

Wat ga jij met je koffieprut doen?
  1. Ik ga er een haarmasker van maken 50% (1 vote)
  2. Ik ga het als lichaamsscrub gebruiken 50% (1 vote)
  3. Ik ga het toch weggooien 0% (0 votes)