In de ogen van Richard van Pelt is klein boeren de toekomst. Hij gooide vijf jaar geleden het roer om: van rechercheur naar natuurboer. Zijn doel: blije en gezonde dieren, de natuur haar werk laten doen en anderen inspireren. Dat laatste is gelukt. Taxichauffeur Nick Mulder houdt nu 70 Tamworth varkens. 

Een flinke uitdaging

Richard had het erg naar zijn zin bij de politie, maar zijn passie ligt toch bij dieren. Na er vijftien jaar gewerkt te hebben, durft hij de stap te zetten om boer te worden. Sindsdien boert hij volledig biologisch en dynamisch. Volgens Richard komt er veel op je pad als je besluit het roer om te gooien. De grootste uitdaging voor hem was dat hij alles zelf moest uitzoeken. Je moet uit een bepaald hout gesneden zijn. "Bij Nick wist ik meteen, hij gaat het redden; een slimme, creatieve en zelfstandige jongen die durft te experimenteren en problemen oplost, die mentaliteit heb je nodig. Alleen dan lukt het."

Nick Mulder op zijn land
Tamworth varkens

Klein boeren in de toekomst

Inmiddels beheert Richard 700 hectare natuurgebied. Hij heeft runderen, schapen en Tamworth varkens. Het is wel hard werken, want de dieren moeten continue verplaatst worden naar een ander stuk grond. Zo blijven de dieren én de grond gezond. Richard maakt lange dagen. ‘Als ik uitreken wat ik per uur over hou, is het niet veel, maar het is de moeite waard. Het werk geeft voldoening en elke dag is anders.’ Het vlees verkoopt hij direct aan zijn klanten en hij doet de marketing en verkoop zelf. Richard ziet klein boeren als de toekomst. "Ik ben onafhankelijk en ken mijn klanten persoonlijk."

Ik ben een boer met een missie en wil nog meer mensen inspireren

Richard van Pelt

Nieuwe inzichten zijn nodig

Richard vindt het goed dat mensen het roer omgooien om zo met een frisse blik te gaan boeren. Ze analyseren processen en durven patronen te doorbreken. Volgens hem verrassen de mensen met een totaal andere achtergrond nog het meest. Nick is daar als voormalig taxichauffeur een goed voorbeeld van. Maar ook had Richard laatst een Twents echtpaar op cursus. Richard: "Het echtpaar heeft een technische achtergrond en wil Tamworthvarkens gaan houden in een stuk eikenbos, prachtig toch? Zo’n nieuwe generatie met een andere achtergrond brengt weer nieuwe inzichten. Daar hebben wij boeren alleen maar profijt van."

Bekijk hier het verhaal van Nick

Wil je meer groene verhalen?

Wij bundelen voor jou interessante tips, verhalen en video's over duurzaamheid.