Hoe ervaar je de natuur als je niks ziet?

Gekleurde bladeren, vogels die over je heen vliegen en paddenstoelen in alle soorten en maten. Even lekker de natuur in. Maar hoe beleef je de natuur als je niks kunt zien? Anneke Berkhout is blind geboren, maar geniet enorm van de natuur.

Geen berg te groot

Al sinds dat ze zes was wandelde ze met haar ouders en tevens blinde broer in het veelzijdige landschap van Oostenrijk. Haar ouders wisten niet dat ze beiden drager waren van een erfelijke oogaandoening. Lastig, zo'n wandelvakantie, zou je denken, maar geen berg staat in de weg voor de familie. Hand in hand trekken ze over de heuvels en Anneke vertrouwt op de hand van haar vader. 'Ik vertrouwde mijn vader blindelings over de oneffen paden.'

Anneke Berkhout en familie tijdens wandeling. Foto: Anneke Berkhout
Anneke Berkhout in de natuur

Andere zintuigen sterk ontwikkeld

'Omdat je als kind al blind bent, ontwikkel je je andere zintuigen sterk. Als ik bijvoorbeeld station Amersfoort uit loop, ruik ik meteen dat ik in de buurt van de bossen ben. Terwijl een ander daar nog geen idee van heeft. Met de zintuigen die ik wél heb probeer ik zoveel mogelijk uit de omgeving op te pikken,' vertelt Anneke. 

'Sluit je ogen en concentreer je op wat er overblijft als je je ogen niet gebruikt'

Anneke kan aan de hand van haar andere zintuigen bepalen in wat voor omgeving ze staat. Als eerst voelt ze de grond onder haar voeten. Sta ik in het gras of in het zand? Ruikt ze een zilte zeelucht of de frisse geur van dennenbomen? En ook de zang van de vogels vertelt haar in welk gebied ze is. De wind is haar beste vriend, maar ook haar vijand. Ze kan horen aan de wapperende bladeren naast welke boom ze staat, maar op straat hoort ze geen verkeer aankomen. 
 

Gewoon genieten

Anneke heeft zich nooit tegen laten houden door het feit dat ze niets kan zien. Elk jaar bindt ze de ski's onder haar voeten en ze is wekelijks in de natuur te vinden samen met haar slechtziende man Sjaak. Hier vindt ze rust en ontspanning, al was een wandeling vroeger soms best frustrerend. 'Dan misten we een paaltje en liepen we een hele andere route. Door schade en schande heb ik geleerd om niet te hoge doelen te stellen. Dan is een wandeling al gauw leuk. Het gaat erom dat je door het bos loopt. Geniet van het moment en kan jou het schelen dat je twee keer dezelfde route loopt!'
 

Audiodescriptie

Deze aflevering is voorzien van audiodescriptie voor blinden en slechtzienden en terug te vinden in de gratis Earcatch app.
Audiodescriptie maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Kijk voor meer informatie op earcatch.nl

Bekijk hier de zintuigenwandeling van Anneke

Wil je meer verhalen over de natuur?

KRO-NCRV geeft om de aarde. Met onze programma's, artikelen en acties proberen we de wereld steeds wat groener te maken. 

Boodschappen groen duurzaam