Stamppot, misschien wel hét meest gegeten gerecht in de winter. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? 

Wat is stamppot?

Stamppot is een gerecht dat bestaat uit aardappelen gestampt met groenten zoals boerenkool, andijvie, wortelen of uien. Het wordt vaak geserveerd met jus, en wordt beschouwd als comfort food dat men vooral in de winter eet. Bovendien is het een betaalbare en voedzame maaltijd, waarmee je eindeloos kunt variëren. Sommige mensen eten stamppot met rookworst of andere vleeswaren, terwijl anderen het liever vegetarisch eten.

Waar komt stamppot vandaan?

Stamppot is een traditioneel Nederlands gerecht dat waarschijnlijk zijn oorsprong heeft in de 16e eeuw, toen aardappelen in Nederland werden geïntroduceerd. Ze werden meegebracht uit Zuid-Amerika, waar ze al eeuwen werden verbouwd door de inheemse bevolking. Pas in de 18e eeuw begonnen aardappelen een belangrijke rol te spelen als voedselbron en werden steeds meer verbouwd door boeren. Aardappelen waren relatief goedkoop en gemakkelijk te verbouwen, waardoor ze voor velen toegankelijk waren. Stamppot was een eenvoudig en voedzaam gerecht dat gemakkelijk kon worden gemaakt van aardappelen en andere beschikbare ingrediënten. Ideaal als maaltijd in de winter dus!

Hoe maak ik stamppot?

Het maken van stamppot is eenvoudig. Eerst kook je de aardappelen totdat ze gaar zijn. Vervolgens voeg je groente naar keuze toe en stamp je dit samen met de aardappelen tot een puree. Je kunt ook (plantaardige) boter of room toevoegen voor een extra romige smaak.

Meer weten over Eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

gijs staverman ramon brugman lekkere track croissant