De feestdagen komen steeds dichterbij. Een periode waarin je bij elkaar komt, met elkaar eet en het leven viert. En natuurlijk bij uitstek het moment om kerstklassiekers op te dienen. Van garnalencocktail tot beef Wellington: de chefs van BinnensteBuiten laten zien hoe je een heerlijk diner op tafel zet!

Het geluk kan 'm in de kleine dingen zitten bij de feestdagen. Bijpraten met familieleden die je weinig ziet, of je juist lekker voor de tv nestelen met je favoriete programma's - denk aan Joris' kerstboom, Kerstduetten, Kerst met de zandtovenaar en Francis naar Lourdes. Daar hoort natuurlijk ook een lekkere maaltijd bij! Bespaar jezelf tijd en maak ook deze heerlijke kerstklassiekers, zoals garnalencocktail. Kijk je mee?

Vooraf: garnalencocktail

Wat is er nu klassieker dan een garnalencocktail? Chef-kok Leon Mazairac maakt die van hem met grijze garnalen en een lokale whisky. Dikke tip: check of jouw garnalen het MSC-keurmerk hebben. Dat betekent dat ze op een duurzame manier gevangen zijn.

kerstklassiekers recepten garnalencocktail

Of vooraf: pasteitje met ragout

Een andere onmiskenbare kerstklassieker is een huisgemaakte ragout. Lekker met een pasteitje. De BinnensteBuiten chefs zijn er zó fan van, dat ze er zelfs meerdere recepten voor hebben. Kijk je mee?

ragout recepten pasteitje binnenstebuiten

Hoofdgerecht: beef Wellington (of de vega variant)

Het staat op vele kerstmenu's: de welbekende beef Wellington. Een heerlijk gerecht met ossenhaas en paddestoelen in een knapperig deeg. Chef Ramon Brugman laat je zien hoe je 'm maakt. 

Eet je geen vlees? Dan kun je nog steeds een Wellington eten! Er zijn genoeg vega varianten van het gerecht. Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt 'm met knolletjes. Denk ook aan biet, knolselderij en pompoen als vulling. Wil je een visvariant? Ga dan voor een zalm Wellington. Opties genoeg.

Na: stoofpeertjes

Lekker bij het hoofdgerecht óf als toetje met een dot ijs ernaast: stoofperen zijn multi-inzetbaar. Handig ook dat je ze gerust een of twee dagen eerder kunt maken. Wel lekker om ze net van tevoren dan nog eventjes op te warmen. Spoorloos presentator en Masterchef-winnaar Jetske van den Elsen deelt haar recept voor de lekkerste peertjes.

stoofpeertjes jetske van den elsen

Of na: kerstpavlova

Hoe feestelijk is een pavlova met maar liefst 7 (!) lagen? Chef Rosah van Schendelen laat zien hoe ze 'm opbouwt met sinaasappel en cranberry. Een waar spektakelstuk om de avond mee af te sluiten.

kerstklassiekers pavlova recept

Liever een geheel viergangen kerstdiner met recepten?

Download dan dit makkelijke en seizoensgebonden viergangendiner!

Kerstmenu 2023: een seizoensgebonden viergangendiner

Ook interessant: