Je kent het probleem vast wel: je wilt een boterham smeren met boter, maar je blok boter is nog kei- en keihard. Of je wilt in een bakrecept boter op kamertemperatuur. Hoe zorg je ervoor dat je koude boter smeerbaar wordt? Daar weten wij een handige tip voor.
Hack 1: gebruik een rasp
Niet alleen werkt een rasp top om kaas mee klein te maken; je kunt er ook boter mee raspen! Zo is je boter fijn genoeg om op een boterham te smeren of in een deeg te verwerken.
Hack 2: gebruik een dunschiller
Wil je liever een plakje boter op je boterham? Gebruik dan een fijnschiller. Hiermee schaaf je een mooie dunne plak mee. Ook leuk om boterkrullen mee te maken als versiering op de ontbijttafel.
Hack 3: gebruik een hete mok
Als je een blok boter in z'n geheel op kamertemperatuur wilt brengen, doe je dat het best door in een grote mok kokend water te gieten. Let op: deze mok moet over het gehele blok boter heen passen. Giet het water er vervolgens uit, en zet de lege warme mok over de boter heen. Binnen een mum van tijd is je boter gesmolten.
Hack 4: boter opwarmen in de magnetron
Snij boter in blokjes van ongeveer een centimeter. Doe het in een kom en verwarm de boter vijf seconden in de magnetron. Check telkens of de boter niet smelt. Tip: je kan het vermogen van de magnetron ook lager zetten.
Wordt gesmolten boter weer hard?
Als je gesmolten boter laat afkoelen, dan wordt het vanzelf weer hard. Je kunt de boter dan weer terug in de verpakking doen en in de koelkast bewaren.
Dit is ook de basis van geklaarde boter. Geklaarde boter is eigenlijk verwarmde roomboter, waarvan water en de vaste bestanddelen zijn gescheiden. Wat overblijft is dus enkel het vet, oftewel: geklaarde boter.
Recepten met roomboter
Zin gekregen om te bakken of te smeren? Met de recepten van de BinnensteBuiten chefs kun jij jouw net geleerde hack meteen toepassen.