Wat kook je als het zo warm is? Het liefst eet je iets snels, verkoelends en niet te zwaar. Paksoi is van februari tot en met oktober in het seizoen. Maar kun je de groente wel rauw eten?

Bladgroente met veel voedingsstoffen

De van origine Chinese bladgroente paksoi is hartstikke gezond. Het bevat weinig calorieën, maar ontzettend veel voedingsstoffen. Zo vind je in paksoi veel vitamine A en C. En ja, je kunt paksoi rauw eten.

Eet jij wel eens paksoi?
  1. Ja, heel vaak 57% (4 votes)
  2. Af en toe 29% (2 votes)
  3. Nooit 14% (1 vote)

Bereidingswijzen voor rauwe paksoi

De BinnensteBuiten chefs koken graag met paksoi. De groente leent zich uitstekend op een bordje met vis en vlees, maar is ook prima de ster van het gerecht. Benieuwd hoe jij er ook mee kookt? Denk dan eens aan deze bereidingswijzen:

- In een salade. Snijd de paksoi in fijne ringetjes en hussel door een salade heen. Knapperig en voedzaam.

- In het zuur. Pekel de paksoi in een mengsel van zoetzuur om de bite te behouden, maar er extra smaak in te brengen. 

- Als topping op een soep. De paksoi staat hartstikke elegant over een heldere soep heen gedrapeerd. Scheur één blaadje af en leg vlak voor serveren op een dampende kop groentesoep of ramen. Houd je niet van het temperatuurverschil? Dompel de paksoi dan even onder in warm of kokend water.

Recept: paksoi in het zuur

Chef Sharon de Miranda maakt gegrilde sateetjes met biefstuk, frisse gezuurde paksoi en hazelnoot satésaus in plaats van pindasaus. Lekker om samen van te genieten als het buiten mooi weer wordt. Uiteraard kun je ook saté maken van tofu of vegetarische kip!

paksoi rauw eten recept binnenstebuiten

Recept: paksoi als jus

Dit adembenemende gerechtje van chef Leon de Mazairac gebruikt paksoi wel op een heel bijzondere manier: uit de sapcentrifuge! De jus combineert mooi met snoekbaars. Let op: in het recept wordt winterpostelein gebruikt. Gebruik in andere jaargetijden andere groene bladgroenten zoals spinazie.

paksoi rauw eten recept binnenstebuiten

Recept: paksoi in een salade

Heerlijk in de zomer: een mihoensalade met paksoi van chef Sharon de Miranda. Fris, oosters, makkelijk en vegetarisch. Inclusief homemade maïsbrood met karnemelk.

paksoi rauw eten recept binnenstebuiten

Recept: gebakken paksoi met sesamolie

Toch meer fan van warme paksoi? Ook heerlijk. Culinair expert Alain Caron zet gebakken paksoi in het zonnetje met gerookte zalm en Aziatische smaken.

paksoi rauw eten recept binnenstebuiten

Ook interessant:

Weten welke groenten en fruit in het seizoen zijn?

Download de Zomergroentekalender voor juli!

zomergroentekalender juli