Gieters, sproeiers en emmers vol met drinkwater zijn vaak de manieren om de dorst van planten te lessen. Zeer inefficiënt en kostbaar. De oplossing is een eeuwenoude techniek die volgens BinnensteBuiten zijn comeback maakt: de olla. Maar wat is het? En wat zijn de voordelen?

Een begraven terracotta pot

Een olla is niets meer dan een ongeglazuurde aardewerk pot, ook wel een terracotta pot genoemd. Je graaft de olla (je spreekt het uit als ojja) in de grond en vult hem met water.

Door de poreuze structuur (’t neemt als een ‘spons’ overtollig water op) geeft de pot langzaam water af aan de grond eromheen. Zo krijgen je planten genoeg water, precies wanneer ze het nodig hebben.

Minder onkruid

Het gebruik van een olla heeft tal van voordelen. Ten eerste zorgt het voor een constant vochtige omgeving, waardoor je planten gelijkmatig kunnen groeien. Ten tweede groeien de wortels van de planten naar de pot toe om het water op te nemen.

Zo gaat er minder water verloren door verdamping en stroming, omdat het water onder de grond zit. En wist je dat het ook nog eens zorgt voor minder onkruid en een lossere bodemstructuur?

50-70% waterbesparing

Een ander groot voordeel van de olla is dat het waterbesparend is. Het kan je helpen om 50-70% water te besparen en tegelijkertijd de opbrengst van je tuin te verhogen.

Bovendien hoef je minder vaak water te geven, wat ideaal is voor kassen, bloembakken of vierkante meter tuinen.

Hoe je zelf een olla maakt

Het is niet alleen een efficiënte en duurzame manier om planten water te geven. Maar ook ideaal voor de zomervakanties: met een gevulde olla hebben je planten genoeg water voor een hele week.

Het maken van een olla is vrij eenvoudig. Met de volgende vier stappen zet je er zelf eentje in je eigen tuin.

Binnenstebuiten: Neem een terracotta pot en vul de onderkant met kurk of een scherf
Binnenstebuiten: Kit of lijm de andere terracotta pot er bovenop en laat 48 uur drogen
Binnestebuiten: Graaf een diep gat en zorg dat alleen de bovenkant zichtbaar blijft
BinnensteBuiten - Planten water geven met de olla: bespaar tot 70% water

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Tuinieren