Van 6 tot en met 12 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Een dag vol met plantaardig eten heeft al een ontzettend goed effect op mens, dier en klimaat. Maar hoe eet je een week lang lekker en gevarieerd zonder vlees- of zuivelproducten? Om je te helpen, delen we een heerlijk weekmenu met je.

Een flexitarisch dieet

Door een week geen vlees of zuivel te eten, bespaar je 193 liter water en 80 kilometer autorijden (bron). Dat is heel wat. De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel stimuleert een flexitarisch eetpatroon, waarbij je af en toe vlees of zuivel inwisselt voor een plantaardige variant.

Misschien kies je soms al voor een vegetarische burger of eet je jouw havermout met plantaardige drank. Maar het kan knap lastig zijn om een weekmenu zonder vlees en zuivel samen te stellen. Daar helpen wij je graag mee op weg.

Maandag: gewokte andijvie met Hollandse ingrediënten

Yvon Jaspers kookt met BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Lees hier het recept voor knapperige gewokte andijvie en bekijk de video.

ramon brugman yvon jaspers van gewas tot gerecht
Eet jij wel eens gerechten zonder vlees of zuivel?
  1. Ja, heel vaak 33% (2 votes)
  2. Ja, af en toe 33% (2 votes)
  3. Nee, maar dat zou ik wel meer willen doen 0% (0 votes)
  4. Nee, nooit 33% (2 votes)

Dinsdag: Marokkaanse hartige gevulde taart

In deze Donnie aan de kook maakt Donnie een vegan variant van de Marokkaanse B'stilla. Dit is een heerlijke hartige taart, nu met vegetarische kipstuckjes, amandelen, ras el hanout en filodeeg. Krokant, smeuïg, spicy, zoet, zuur, hartig… In deze Marokkaanse klassieker zit het allemaal. 

marokkaanse b'stille hartige taart week zonder vlees en zuivel

Woensdag: roerbak met seitan en sinaasappelsaus

BinnensteBuiten-chef Ramon Brugman maakt een snelle roerbakschotel met de vleesvervanger seitan, knapperige broccoli, peultjes, paprika, verse gember en een fris sinaasappelsausje. Binnen een half uurtje op tafel. In plaats van rijst kun je ook kiezen voor noedels - lekker voor de afwisseling.

seitan recept week zonder vlees en zuivel

Donderdag: vegetarische poké bowl

Chef-kok Sharon de Miranda van BinnensteBuiten maakt een vegetarische poké bowl met gemarineerde knolselderij, gekleurde bieten, mais én geroosterde hazelnoten. Combineer het met een feestelijke roze mocktail met alcoholvrije gin en frambozen om de week te breken.

Vegetarische poke bowl week zonder vlees & zuivel

Vrijdag: de saoto soep van Cynthia Cudogham

Als er één plek is waar het hele gezin samenkomt, is het natuurlijk de keukentafel. Een perfecte plek om aan de gezinnen uit het tv-programma Een huis vol te vragen wat het ultieme gerecht is voor een grote familie. Cynthia Cudogham deelt met ons haar favoriete recept voor Surinaamse saoto soep.

Saoto soep

Zaterdag: wortel tarte tatin

Een prachtige wortel tarte tatin voor de zaterdag! Ideaal als er mensen bij je komen eten. De wortel heeft een lage milieubelasting, bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. En het is ook nog eens hartstikke goedkoop. Gebruik optioneel een plantaardige kaas om over de tarte tatin heen te strooien of laat het weg. 

Wortel tarte tatin

Zondag: piccalilly van overige groenten met stamppot

Heb je aan het einde van de week nog harde groenten over? Super, niet weggooien! Deze zijn top in een zelfgemaakte piccalilly. Ramon Brugman en Yvon Jaspers laten je in Van gewas tot gerecht zien hoe je zelf maar liefst 6 (!) potjes piccalilly maakt. Serveer het op een broodje met knapperige sla of bij een stamppot. Wat een lekkere week, toch?

Piccalilly

Ook interessant:

Meer weten over eten? Aan jou de keuze

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

Keuringsdienst van waarde beste momenten