Het lijkt op gember, heeft het gekke synoniem Jeruzalem-artisjok en je zou er scheten door laten: aardpeer. Wat is het, waar komt het vandaan en hoe bereid je deze groente met z'n aparte schil? We leggen het je graag uit.

Groente of zonnebloem?

Topinamboer en Jeruzalem-artisjok: het zijn beide benamingen voor de aardpeer. Deze vergeten groente is een knol, geen artisjok - ook al zou je dat door de naam wel denken. De romige notige smaken van aardpeer en artisjok doen ook aan elkaar denken. 

Maar met Jeruzalem zelf heeft de aardpeer niets te maken: de groente komt juist uit Noord-Amerika. En de aardappel? Ook daar heeft de aardpeer niets mee te maken. Hoe de aardpeer dan aan deze bijnaam kwam? 

De groente werd in het Spaans girasole genoemd, naar de zonnebloem. De groente is namelijk familie van de zonnebloem. Verbasteringen later klonk girasole opeens als Jeruzalem. Het is nog steeds de meest gangbare naam voor de groente in het Engels. Tegelijkertijd gaat het verhaal dat de knol naar Terneuzen zou zijn vernoemd, maar ook dat is niet met zekerheid te zeggen.

En hoe het woord 'topinamboer' ontstond? De Fransen, die de knol begin 17e eeuw meenamen naar Europa, zouden de aardpeer hebben vernoemd naar een inheems volk in Brazilië. Een groente met heel wat geschiedenis, dus.

Kende jij de aardpeer al?
Keuzen

Windjes laten?

De aardpeer bevat ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Zo zit er veel ijzer en vitamine B in. Maar wat veroorzaakt dan de winderigheid? Dat zit 'm in de onverteerbare suikers. Hartstikke goed voor je darmflora, maar ook de bron van een hoop scheetjes. Heb je zin in aardpeer, maar niet in die winden? Bereid ze dan met karwijzaad of venkelzaad. Die helpen namelijk tegen winderigheid. 

Zo bereid je de aardpeer

De aardpeer is een ontzettend veelzijdige groente. Zo kun je 'm koud of warm eten. Schillen is niet nodig als je een jong exemplaar te pakken hebt. Is de schil ingedroogd? Dan is het wel lekkerder om deze eraf te halen. Vervolgens kun je aan de volgende bereidingswijzen denken, die stellen niet teleur:

Rauw

De knol is prima rauw te eten, mits je 'm dun snijdt. In dunne plakjes of reepjes is de groente een ster in een salade. Daar kun je het best een dunschiller of mandoline voor gebruiken. 

In een soep

De zachte smaak van aardpeer smaakt hartstikke luxe in een soep. Laat de aardpeer even stoven in bouillon, en ga vervolgens met de staafmixer erdoorheen: je krijgt dan een dikke, gebonden soep. Combineer 'm met andere aardse smaken zoals biet, aardappel, of truffel - als je echt wilt uitpakken.

Uit de oven

De knol kan goed tegen een stoot hitte, dus is het een prima ingrediënt voor in de oven. Combineer de aardpeer gerust met andere harde groenten zoals wortel, pastinaak, zoete aardappel en koolrabi. Het combineert ook goed met vis.

Ook interessant:

Meer weten over de groenten uit het seizoen?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

Italiaanse recepten Geneal Harreman pasta