Injectables als fillers en botox maken dat je iets kunt veranderen aan bepaalde uiterlijkheden waar je onzeker over bent. Maar wat als die ingrepen je uiteindelijk juist nog onzekerder maken? Jade weet er alles van. Na jaren fillers gebruiken, kreeg ze spijt.

Jade is 19 jaar oud als ze voor het eerst met fillers in aanraking komt. “Ik was op een vakantiepark en hoorde dat daar een vrouw was bij wie je fillers kon laten inspuiten”, zegt ze. “In een huisje, op een campingstoel.”

Meer fillers

Na deze eerste behandeling gaat Jade nog een paar keer terug naar de vrouw van het vakantiepark. Tot ze erachter komt dat de fillers die in haar lippen zijn gespoten, silicone-olie is. Die permanente filler is inmiddels verboden in Nederland. Jade: “De derde keer was ik niet zo blij. Toen vond ik het te veel. Maar toen kwam ik erachter dat ik het er niet meer uit kon krijgen.”

Jade besluit een tijdje geen nieuwe fillers meer te nemen, maar een jaar of 10 na de laatste behandeling bij de vrouw van het vakantiepark, besluit ze er toch weer voor te gaan. Dit keer alleen wel voor tijdelijke fillers. “Toen ben ik begonnen met eventjes een traangootfiller, even een neuslipplooi. Dat vond ik mooi en daar had ik het ook eigenlijk bij moeten laten. Maar je wil meer. Je denkt eigenlijk dat het altijd maar mooier kan als je de natuur een beetje helpt.” Uiteindelijk gaat Jade zo ver dat ze fillers online koopt en bij haarzelf injecteert. “Lekker knutselen voor de spiegel. Ik vond mezelf er ook supergoed in.”

Omslagpunt

Toch bereikt Jade zo’n jaar geleden, ze is dan 36 jaar, een omslagpunt. “Op een gegeven moment vroeg ik mezelf af waar ik mee bezig was”, zegt ze. Ze ziet foto’s en filmpjes van zichzelf, bijvoorbeeld op verjaardagen en schrikt van wat ze ziet. “Dan was ik bijvoorbeeld net aan het lachen of maakte ik een bepaalde beweging op de foto. En dan schrok ik zo erg. Je kunt een foto hebben waar je gewoon niet voordelig opstaat, maar je kunt er ook geconfronteerd mee worden dat je gewoon niet meer op jezelf lijkt.”

Als Jades broer vervolgens naar haar toekomt met het lief bedoelde, maar heftige advies: “Je moet niet verder gaan met fillers, want dan ben je niet meer mooi”, weet Jade het zeker: dit is niet meer wie ze wil zijn. “Iets wat je over jezelf denkt, wordt dan bevestigd”, zegt ze terwijl ze volschiet.

Druk om er goed uit te zien

Inmiddels kan Jade goed reflecteren op waarom ze ooit aan fillers begon. “Niet om kleinzerig te doen”, zegt ze. “Maar ik ben als jong meisje heel erg gepest. Op den duur hadden de pesters gevonden dat ik een lelijke lach had. Als ik ging lachen, zag je mijn tandvlees.” De pesterijen maakten Jade heel onzeker en zorgden ervoor dat ze iets aan zichzelf wilde veranderen. “Dus het eerste wat ik deed toen ik 18 was en het mocht, was mijn lippen vergroten.”

vrouw krijgt fillers

Wat weten we over de korte- en langetermijneffecten van fillers?

Dat fillers lokale reacties als roodheid, ontsteking of verharding kunnen geven is bekend. Maar tot hoe lang na de behandeling kunnen deze en andere klachten eigenlijk...

Handen met handschoenen met fillerspuit erin

Fillers laten zetten? Op social media vliegen de niet-artsen die het graag (illegaal) voor je doen je om de oren

Jade legt uit hoe ze ook later naar de fillers greep op momenten dat ze niet goed in haar vel zat of niet tevreden was met zichzelf. “Wij zijn vrouwen. We hebben hormonen en de helft van de maand zijn we misschien helemaal niet lief voor onszelf. We praten niet lief tegen onszelf, we kijken niet leuk naar onszelf. En als je nog een beetje pech hebt en je bent impulsief, zoals ik, ga je niet alleen naar de supermarkt om brood te halen, maar ook naar de kliniek die daar om de hoek zit omdat het toevallig lukt om daar om 10 uur een afspraak te maken. En daarna komt al heel snel de spijt. ”

Oplossen duurt lang

Inmiddels loopt Jade bij het fillercomplicatiespreekuur in het Erasmus Medisch Centrum en bij een gerenommeerd cosmetisch arts om haar fillers te laten oplossen. Dat is een hele klus. “Doordat ik zelf fillers heb geïnjecteerd en niet wist in welke huidlaag ik het moest spuiten en door de verschillende merken die verschillende artsen hebben gebruikt, duurt het ontzettend lang voordat alles uit mijn gezicht is.” Toch hoopt Jade dat ze uiteindelijk haar ‘echte’ gezicht terugkrijgt. “Eerst nam ik fillers omdat ik onzeker was, maar nu ben ik juist onzeker door hoe ik er met fillers uitzie”, zegt ze.

Andere jonge meiden die fillers overwegen, wil ze waarschuwen. “Ze kunnen zich beter gewoon mooi maken met make-up, dan met fillers. Wat weet je nu als je 18 bent? Wat je dan mooi vindt, vind je later misschien niet meer mooi. En als je het zo vaak doet als ik gedaan heb, is het niet zomaar weer weg. Bovendien is het ook veel duurder om fillers te laten oplossen dan om ze te laten inspuiten.”

Verantwoordelijkheid artsen

Dat ze nu een goede cosmetisch arts heeft die met haar meedenkt over hoe ze haar eigen gezicht weer terug kan krijgen, doet Jade beseffen hoeveel invloed zo’n arts eigenlijk op iemands keuzes kan hebben. Ze denkt dat sommige artsen veel te makkelijk fillers inspuiten, omdat ze er veel geld mee verdienen. “Ik ben in al die jaren hiervoor nooit bij een andere arts geweest die vroeg of ik het wel zeker wist.” Fillers zijn volgens Jade snel een hype geworden. “Daar moet iedereen nog een beetje mee leren omgaan”, zegt ze.

Toch moet niet alle verantwoordelijkheid bij artsen worden neergelegd, denkt Jade. “In de tijd dat ik nog volop fillers liet injecteren, had ik echt niet geluisterd als een arts mij had verteld dat hij het niet ging doen omdat het niet mooi was. Dan was ik gewoon naar een andere arts gegaan, die het wel wilde doen”, zegt ze. “Het is echt een verslaving.”

*Jade is een gefingeerde naam. De echte naam van Jade is bij de redactie bekend.

Oproep

Heb jij net als Jade spijt van fillers of andere cosmetische ingrepen? Of ben je er juist blij mee, maar heb je er wel iets over te vertellen? We zijn benieuwd naar je verhaal!

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers