Voor iedereen een tuin op fietsafstand

Als Nederland dit jaar in maart op slot gaat krijgt meubelmaker Martijn Neuvel het benauwd. Je zult maar in een klein flatje zitten zonder tuin. Daarom bedenkt hij 'Deeltuinen': voor iedere Nederlander een tuin op fietsafstand. 

Martijn denkt: 'is er iemand die ik kan helpen in de buurt door mijn tuin te delen?' Hij maakt gebruik van het lokale vrijwilligersplatform in zijn stad Hoorn en zijn vraag verandert al snel in iets groters. ‘Ik maakte er mijn idee kenbaar: een platform voor mensen die hun tuin open willen stellen voor anderen. En voor mensen zonder tuin die daar een dag, middag of nacht willen vertoeven. Dat sprak men wel aan. Twee vrijwilligers hielpen me met teksten schrijven en mijn zakelijk partner werkte aan de website.’

Het initiatief groeit

In Hoorn druppelen de tuinen binnen, maar het balletje begint pas echt te rollen als de landelijke en lokale media er lucht van krijgen. Vanuit alle hoeken van het land is er grote interesse en de vraag en het aanbod groeien. Martijn beseft dat hij uit moet pakken en besteedt de zomer aan het professionaliseren en automatiseren van zijn website. 

Martijn Neuvel, initiatiefnemer Deeltuinen

Het besef van het hebben van een stukje grond is voor veel mensen dit jaar belangrijker geworden

Wat is het doel?

"Een praatje is geheel vrijblijvend. Niets moet, maar alles mag. De een zoekt rust terwijl de ander graag tuiniert of zijn verhaal wil delen. Ik denk dat het besef van het hebben van een stukje grond voor veel mensen dit jaar belangrijker geworden is", zegt Martijn. In zijn eigen tuin nodigt hij ook mensen uit en hij komt achter meerdere thema's die hij raakt door het 'deeltuinieren'.  Vergroening, menselijk contact, fit blijven, het überhaupt buiten willen zijn en eenzaamheid. 

Tuin van Anouk en Laurens
Laurens in zijn tuin
Anouk en Laurens met kinderen in hun tuin
Anouk en Laurens met kinderen in hun tuin

Aansluiten bij Deeltuinen

Anouk en Laurens hebben hun tuin opengesteld als rustpunt waar mensen terug kunnen keren tot zichzelf. Sinds de zomer zijn ze aangesloten bij Deeltuinen. In Rijsbergen ligt hun groene oase waar ze op een ecologische manier tuinieren. 

Bekijk hier de video

Wil je meer groene verhalen?

Wij bundelen voor jou interessante tips, verhalen en video's over duurzaamheid. 

Ik ben benieuwd