De mooiste winterwandelingen

Maak deze winter een mooie wandeling door een van deze prachtige Nederlandse natuurgebieden. Dit zijn de mooiste wandelroutes.

Buurserzand

Haaksbergen, Overijssel

Wandelroute Buurserzand

Afstand: 5,2 km

In het Twentse natuurgebied Buurserzand kan je prachtig wandelen. Het gebied bestaat uit grasland en grote open heidevlakten. Deze twee uur durende wandelroute brengt veel afwisseling op het gebied van planten en dieren. De grazende runderen zal je in de winter echter niet zien; die zijn er alleen tussen mei en november.

Bekijk de in 1840 gebouwde boerderij De Bommelas en sluit de wandeling af met een kop koffie op het terras bij het startpunt. 

Het Buurserzand is lastig te bereiken met het openbaar vervoer. Met de auto of (huur)fiets is het gebied wel goed bereikbaar.

Foto: Natuurmonumenten

Meer informatie
Kaapse bossen

Doorn, Utrecht

Wandelroute Kaapse Bossen

Afstand: 5,05 km

Deze wandeling over de Utrechtse Heuvelrug is geweldig voor jong en oud. Geniet van de natuur terwijl de kinderen de uitkijktoren en klimbomen ontdekken.

Deze wandeling duurt niet lang, maar door het hoogteverschil op de Utrechtse Heuvelrug is het een mooie uitdaging na alle kerstdiners.

Het startpunt van de wandelroute is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er een parkeerplaats. Volg vervolgens de rode markeringen waarmee de route is aangegeven.

Foto: Natuurmonumenten

Bekijk de route!
Meeuwenduinen

Meeuwenduinen, Zeeland

Wandelroute Westerschouwen

Afstand: 13 km

Meeuwenduinen is een open duingebied waar ook veel bos is. Een prachtige wandeling als je rust wil ervaren. Hoewel het zomaar zou kunnen dat je tijdens de wandeling ineens een Schotse hooglander of een ree tegenkomt. Vergeet ook je verrekijker niet, want in dit gebied leven allerlei watervogels.

Na de wandeling kan je natuurlijk nog even uitwaaien op het strand.

Parkeren kan op een paar honderd meter afstand van het startpunt van de wandelroute.

Foto: ZeelandNet
 

Bekijk de route!
Kuinderbos

Flevoland

Wandelroute Kuinderbos

Afstand: 12 km

Het Kuinderbos is nog niet zo oud, maar zit vol met mooie dieren. Zo leven er 46 verschillende libellesoorten. Ook dassen verstoppen zich in dit gebied. Als je goed zoekt, kan je zijn voetsporen vinden.

Plantenliefhebbers zijn hier helemaal op hun plek; in het Kuinderbos groeien 500 verschillende soorten planten.

Aan het begin van de wandelroute is een parkeerplaats.

Foto: Staatsbosbeheer

Bekijk de route!
Kootwijkerzand

Gelderland

Wandelroute Kootwijkerzand

Afstand: 3 km

Tijdens deze wandeling loop je door de grootste zandverstuiving van West-Europa. De afstand is kort, maar onderweg kom je een 13,5 meter hoge uitkijktoren tegen. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over de Veluwe.

Let op: navigatiesystemen vinden de startlocatie niet. Vanaf Kootwijk volg je de Heetweg richting het westen (Kootwijkerbroek). Sla daarna links af naar de Houtvester van Het Hoffweg, richting de parkeerplaats. 

Bekijk de route!

Lees meer