Zo houd jij je huis koel zonder airco

De zomer is daar! En daarmee ook de warme dagen. Energieslurpende en vervuilende airco’s zijn hierdoor in opmars, terwijl er genoeg milieuvriendelijkere manieren zijn om je huis koel te houden, zowel in je bestaande als toekomstige woning. BinnensteBuiten laat je zien hoe.

Kleine moeite, groot resultaat
Wie zich deze gewoontes eigen maakt wanneer het kwik naar tropische temperaturen stijgt, merkt direct verschil.

  • Sluit overdag alle gordijnen om te voorkomen dat de hete stralen je huis binnendringen. Hierdoor bescherm je jezelf meteen tegen Uv-stralen die ook binnenshuis je huid beïnvloeden.
  • Bij het vallen van de nacht en het gloren van de ochtend is het tijd om te ventileren. Voor maximaal effect gooi je alle deuren en ramen open, zo kan de frisse lucht iedere ruimte van je huis bereiken en creëer je een lekker briesje. Houd de koelte vast door daarna weer alles te sluiten.
Harry S. Truman

If you can't stand the heat, stay out of the kitchen

  • If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen, zei Harry S. Truman regelmatig, niet beseffende dat daarmee hij zwetende Nederlanders in 2021 een dienst zou bewijzen. Neem dit presidentiële advies ter harte en voorkom stijgende temperaturen in de keuken door vaker een koud diner te serveren; een rijkgevulde salade of frisse gazpacho bijvoorbeeld. Laat op hete dagen ook de droger met rust en hang wasgoed buiten te drogen.
  • Warmte vindt altijd zijn weg naar boven, en laat daar nu net de slaapkamer zijn. Gooi als je huis het toelaat de indeling ’s zomers eens om. Zo kan die verwaarloosde hobbykamer ineens veranderen in de perfecte koele slaapgrot. Zie jij de potentie?
  • In de afgelopen hittegolven ontdekten veel landgenoten het buitenslapen. Heerlijk indommelen onder de sterrenhemel! Met een hoogwaardige klamboe en antimuggenspray kom je beslagen ten ijs.
Witte slaapkamer
Haal je slaapkamer 's zomers naar beneden

Quick fixes
Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken? Deze tips vergen wat actie, maar daar pluk jij uiteindelijk de vruchten van.

  • Zonwering aan de buitenkant heeft twee keer meer effect dan zonwering aan de binnenkant van een raam of deur. Installeer deze op zonnige gevels, of plaats op hete dagen een parasol pal tegen het getroffen kozijn voor hetzelfde resultaat.   
  • Materialen maken het verschil: gebruik op de slaapkamer ademend linnen en katoen. Kijk ook naar je lichtbronnen en vervang warmteproducerende peertjes door ledverlichting.
  • Ook elektrisch, maar stukken beter dan airconditioning, is een plafondventilator. Laat hem op hete dagen op hoge snelheid tegen de klok in te draaien. Warme lucht wordt zo omlaag geduwd, waardoor een verkoelende bries ontstaat

Benieuwd hoe je buiten het hitteprobleem kunt oplossen én hoe je klimaatbestendig kan verbouwen?

Lees hier verder!