Na de spraakmakende documentaires De villamoord en De pompmoord, onthullen KRO-NCRV’s onderzoeksjournalisten van een mogelijk nieuwe gerechtelijke dwaling. De restaurantmoord gaat over een van de meest omstreden strafzaken uit de Nederlandse geschiedenis.
Zes jongeren, bekend als ‘De zes van Breda,’ zaten jarenlang vast voor de moord op een Chinese vrouw, oma Mok. Maar zijn zij wel de daders van de in 1993 gepleegde moord?
De moord
Tijdens een warme zomernacht in Breda, begin juli 1993, wordt in restaurant Peacock een 56-jarige vrouw, in de buurt bekend als oma Mok, op brute wijze om het leven gebracht. De rechter veroordeelt in 1994 drie jonge mannen en drie jonge vrouwen, destijds in de leeftijd van 17 tot 20 jaar. Het vonnis blijft in 2015 na een herzieningsprocedure in stand, ondanks sterke twijfels over de bekennende verklaringen van de vrouwelijke verdachten. Ook zijn er nooit ooggetuigen gevonden of aangetroffen DNA-sporen die in hun richting wijzen.
'De zaak moet op basis van deze documentaire heropend worden. Anders blijft er een enorme dwaling in stand die 6 mensenlevens heeft vernietigd'
Nieuwe onthullingen
In De restaurantmoord zie je nieuwe feiten en getuigenissen over fouten en misstanden in het strafrechtelijk onderzoek. Advocaat Geert-Jan Knoops, die vier van de zes veroordeelden bijstaat, zegt dat deze nieuwe feiten door het Openbaar Ministerie niet genegeerd mogen worden: 'De zaak moet op basis van deze documentaire heropend worden. Als dat niet gebeurt, dan laten wij in Nederland een enorme dwaling in stand die zes mensenlevens heeft vernietigd.'
De drie veroordeelde mannen vertellen in de documentaire hun verhaal en houden vol onschuldig te zijn. De drie vrouwen doen via hun advocaat mee, maar zeggen te beschadigd te zijn door politie en justitie om voor de camera te spreken. De veroordeelden strijden al ruim 30 jaar voor eerherstel.
Combinatie van feiten en hoogwaardige verfilming
De restaurantmoord is de eerste onderzoeksjournalistieke streamingserie die waargebeurde feiten combineert met hoogwaardige verfilming. De interviews en gedramatiseerde scènes wisselen elkaar op een bijzondere en organische manier af. Voor de verfilming is samengewerkt met prijswinnende fictiemakers.
Regisseur Joost van Wijk: 'Er waren geen opnames van de verhoren. Daarom hebben we gekozen om de belangrijkste verhoren letterlijk te verfilmen en dat ook te doen bij veel andere feiten uit het dossier. Daarbij verwijzen we bij iedere scène naar de onderliggende stukken en houden we ons aan de feiten. Op deze manier kunnen we een papieren verhaal letterlijk tot leven wekken.'
Dossier ‘Onschuldig vast’
De restaurantmoord is de nieuwe toevoeging aan KRO-NCRV’s dossier Onschuldig vast. De documentaireserie volgt na De pompmoord en De villamoord. In de reeks gaat het om mensen die veroordeeld zijn op basis van omstreden bekentenissen, die later niet blijken te kloppen.
Wanneer is De restaurantmoord te zien?
In de vierdelige documentaireserie De restaurantmoord brengt het onderzoeksteam nieuwe feiten aan het licht die de zaak in een nieuw perspectief plaatsen. De restaurantmoord is vanaf donderdag 23 januari exclusief te streamen bij KRO-NCRV op NPO Start.