Een vulkaanuitbarsting bestaat uit een groot proces. Er gaat veel aan vooraf, maar er zijn ook veel gevolgen. Welke gevolgen er dan precies zijn, zoekt Willem Wever voor je uit.

Allereerst is het natuurlijk erg belangrijk om te kijken hoeveel slachtoffers zijn. Als de vulkaan is uitgebarsten in een gebied waar veel mensen wonen (met een moeilijker woord noem je dit een dichtbevolkt gebied), zijn er vaak ook veel slachtoffers. Gelukkig weten bewoners van een gebied waar een vulkaan kan uitbarsten vaak wel van tevoren als de vulkaan op barsten staat. Toch zijn de gevaren na de uitbarsting nog lang niet weg.

Door vulkaanuitbarsting kunnen veel natuurverschijnselen optreden.

 

Tsunami

Als de uitbarsting onder zee plaatsvindt kan dit zelfs zorgen voor een tsunami! Dit komt dan door de aardsverschuivingen, deze kunnen zorgen voor een golf tot wel 30 meter hoog. Tsunami’s richten vaak veel schade aan. 

 

Pyroclastische stroom

Dit is misschien wel een van de gevaarlijkste verschijnselen na een vulkaanuitbarsting. Als dit gebeurt vormen hete gassen zoals lava samen met rotsen en as een super hete wolk. Deze wolk kan tot wel 725 km hard gaan de vulkaan afgaan bijvoorbeeld een dorp of stad treffen. 

 

Asregen

Een ander verschrikkelijk gevolg kan zijn dat bewoners (en niet te vergeten de natuur) te maken krijgen met asregen, dit is een combinatie van as en stenen die tijdens de uitbarsting de lucht in geschoten zijn. De as zal na een tijdje weer terug naar de aarde ‘’vallen’’, dat is dan asregen. De lucht komt er vies uit te zien en dorpen komen onder een dikke laag as te liggen. 

Het inademen van deze stoffen kunnen een hoop problemen veroorzaken, je kunt bijvoorbeeld astma krijgen! Ook voor de natuur lijdt erg onder Asregen, de akkerbouw zal bijvoorbeeld onbruikbaar wonen door de schadelijke stoffen. 

 

Klimaat

Tot slot kan een vulkaanuitbarsting ook nare gevolgen hebben voor het klimaat. Bij de uitbarstingen komen ook gassen zoals koolstof- en zwaveldioxide. Deze stoffen zorgen voor weerkaatsing en absoberen  van het zonlicht, waardoor de aarde tijdelijk afkoelt.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV nieuwsbrief.