Sommige mensen grijpen naar een alcoholvrij biertje, omdat ze het lekker vinden of omdat ze even geen alcohol willen drinken. Maar soms bevatten de alcoholvrije biertjes tóch wat alcohol. Hoe kan dit?
Hoe wordt het gemaakt?
Bier wordt gemaakt van water, hop, mout en belangrijk: gist. Dit zorgt er namelijk voor dat de suiker in het bier wordt omgezet in alcohol. Alcoholvrij bier, ook wel malt bier genoemd, brouwen kan op twee manieren. De eerste is door de alcohol uit het bier te halen na de vergisting. Door speciale technieken met temperatuur en druk wordt de alcohol uit het bier gefilterd. Dit heet de-alcoholisatie.
Het kan ook nog op een andere manier door andere gistsoorten te gebruiken. Er wordt dan op een bepaalde temperatuur gestopt met brouwen voordat het omgezet wordt in alcohol. Om deze reden is het product ook ongeveer even duur omdat het proces hetzelfde is met als extra stap de de-alcoholisatie. De suikers worden er hierdoor ook grotendeels uitgehaald en daarom is het drankje minder calorierijk.
Is het echt alcoholvrij?
Het klinkt logisch dat er in alcoholvrij bier geen alcohol zit, maar dit klopt niet altijd. Als er een klein beetje alcohol in het bier zit mag er ook alcoholvrij op staan. Volgens de Nederlandse Warenwet is het de regel dat het alcoholvrij mag heten als er niet meer dan 0.1% alcohol in zit. In het buitenland is dit 0.5%.
Het is wel zo dat als er 0.0% op het flesje staat er daadwerkelijk ook niks in zit. Als je dus écht alcoholvrij bier wil, let er dan op dat er op het flesje of blikje 0.0% staat. ‘Non-alcoholic’ of ‘alcoholvrij’ betekent namelijk niet altijd alcoholvrij.