Alcoholvrij, de vraag ernaar wordt steeds groter. Zo zijn er alcoholvrije bieren en wijnen, maar ondertussen kun je ook alcoholvrije varianten van whisky, gin en wodka in de schappen vinden. Maar waarom betaal je voor sommige van deze alcoholvrije varianten vaak net zoveel als voor alcoholhoudende dranken?

Extra kosten

Op alcoholhoudende dranken wordt accijns geheven. Daarnaast is het btw-tarief van alcoholhoudende dranken 21 procent ten opzichte van de 9 procent bij alcoholvrije varianten. Je zou dus denken dat alcoholvrije alternatieven goedkoper zouden moeten zijn. Toch is dit vaak niet het geval. 

Voor een fles alcoholvrije gin bij de slijterij betaal je vaak evenveel of zelfs meer als voor de originele variant. Want waar je een liter gin bij de slijterij voor 24 euro koopt betaal je voor de alcoholvrije variant al snel 30 euro de liter.

Keuringsdienst van Waarde
59 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Tim Knol proeft samen met Ersin een aantal alcoholvrije varianten van verschillende soorten drank. En de heren zijn niet bepaald te spreken over de prijs-kwaliteit verhouding.

Prijzig proces?

Veel fabrikanten beweren dat de belangrijkste reden voor het gebrek aan prijsverschil komt door het complexe productieproces. Dit kan in sommige gevallen kloppen. Zo wordt er bij de productie van alcoholvrij bier vaak gebruik gemaakt van een methode die de-alcoholisatie heet. In dat geval wordt het bier regulier gebrouwen en wordt de alcohol er achteraf pas uitgehaald. 

Bij de andere methode wordt een speciaal gist (en hop) gebruikt die het alcoholpercentage laag houdt. Deze ingrediënten zijn vaak prijziger dan “gewone” gist soorten. Maar hoe zit dit bij dranken als gin, die gemaakt worden zonder gisting?

Alcoholvrije gin

De methode waarop gin en alcoholvrije gin gemaakt worden zijn gelijk aan elkaar. Namelijk door middel van distillatie. Tijdens dit distillatieproces neemt de verdampte alcohol de smaak van de ingrediënten op. In gin zijn dat jeneverbessen en andere botanische kruiden waaronder koriander. Na het distilleren wordt de geconcentreerde gin verdund met water, tot een sterkte van ten minste 37,5%.

Dit is van belang omdat volgens de wet alleen gin mag heten als de drank minstens 37,5% alcohol bevat. De alcoholvrije variant mag daarom officieel geen alcoholvrije gin genoemd worden, maar kruidendestillaat. Een soort koude kruidenthee. Het enige verschil in het productieproces van deze kruidendestillaten – je voelt hem al aankomen – is dat er geen alcohol maar extra water wordt gebruikt tijdens het distilleren.

Doe jij aan Dry January?
Keuzen

95 procent water

Je zou dus denken dat het weglaten van een ingrediënt en de accijns de kosten zou moeten drukken. Het eindproduct bestaat immers slechts voor 5 procent uit het kruidendestillaat, de overige 95 procent is water. Toch vragen ze voor een fles al snel de hoofdprijs. Maar waarom? 

Dat heeft te maken met de manier waarop een potentiële koper tegen de drank aankijkt zeggen de producenten. Is het zo goedkoop als limonade, dan nemen consumenten het minder serieus als bijzonder drankje.  

Wie ervoor kiest niet te diep in het glaasje te kijken, moet dus alsnog diep in de buidel tasten. Waarschijnlijk zal de prijs van deze alcoholvrije alternatieven afnemen naarmate de populariteit stijgt, maar tot die tijd zul je voor een mocktail met alcoholvrije gin net zoveel kwijt zijn als voor de versie met alcohol.