23-04-2019

De Tweede Kamer heeft dinsdag de zelfmoordaanslagen op Eerste Paasdag in Sri Lanka herdacht, die meer dan driehonderd mensen het leven kostte, onder wie drie Nederlanders. “Een laffe terreurdaad”, zei Kamervoorzitter Khadija Arib. “Hele gezinnen zijn verscheurd, zomaar vanuit het niets.”

De islamitische terroristen kozen doelbewust voor christelijke doelen en plekken waar westerse toeristen samenkomen, laakte Arib het geweld. Na een periode van vrede na een jarenlange burgeroorlog wenst zij de mensen in Sri Lanka toe dat ze opnieuw de veerkracht vinden om op te staan. “Dat ze opnieuw laten zien dat de onderlinge saamhorigheid sterker is dan terreur en laf geweld.” De ambassadeur van Sri Lanka was aanwezig bij de herdenking.

Ook minister-president Mark Rutte stond in de Tweede Kamer stil bij wat hij “ een serie weerzinwekkende aanslagen” noemde, verricht op Pasen, “het feest van nieuw leven, van de overwinning op de dood”. De premier zei dat Nederland klaar staat om te helpen als dat nodig is. “Ons hart en onze gedachten zijn bij de slachtoffers, de gewonden en hun families.”

De Nederlandse Bisschoppenconferentie verklaarde gisteren bij monde van haar voorzitter bisschop Hans van den Hende: “Op Pasen vieren christenen wereldwijd de verrijzenis van Christus. De bevolking van Sri Lanka wordt juist in deze dagen geconfronteerd met dood en geweld, terwijl het evangelie van Pasen verkondigt dat Christus, de opgestane Heer, de dood heeft overwonnen en zijn vrede schenkt. Nu het gevoel van vrede in Sri Lanka wreed is verstoord, bidden wij in verbondenheid met de bisschoppen van Sri Lanka dat katholieke gelovigen en andere christenen in Sri Lanka de weg van de vrede van Christus niet loslaten, ondanks de wrede aanslagen, en dat zij met de andere bevolkingsgroepen van Sri Lanka de onderlinge vrede blijven zoeken in dialoog met elkaar.”

De Sri Lankaanse onderminister van Defensie Ruwan Wijewardene zei vandaag dat de zelfmoordaanslagen waren bedoeld als vergelding voor het bloedbad in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën. Dat zou blijken uit de eerste onderzoeksresultaten. De regering van Nieuw-Zeeland kan nog niet bevestigen dat er een verband lijkt te zijn tussen de aanslagen in de twee landen.