Adres Onbekend bestaat 50 jaar! Op zondag 3 januari werd in de uitzending (NPO Radio 5, van 12.00 tot 14.00 uur) de aftrap gegeven van het jubileumjaar. De festiviteiten rond het feestelijke jubileum van het eerste zoekprogramma van Nederland zullen als gevolg van de corona-maatregelen verspreid door het jaar plaatsvinden.

In 1971 begint bij Adres Onbekend een jarenlange zoektraditie in Nederland. Het programma wordt al bijna 20 jaar gepresenteerd door Ron Kas, de laatste jaren in samenwerking met verslaggever Amy-Lee de Boer. Eerder werd Adres Onbekend gepresenteerd door onder andere Anne van Egmond, Hans van Willigenburg en Jeanne Kooijmans. Elke week worden in de uitzending dierbaren herenigd met behulp van luisteraars en de unieke Zoekbrigade.

Het samen met de luisteraars zoeken naar uit het oog verloren dierbaren is een onverwoestbare succesformule.

Ron Kas

Ron Kas is trots dat Adres Onbekend al 50 jaar een constante factor is in het radiolandschap. “Het samen met de luisteraars zoeken naar uit het oog verloren dierbaren is een onverwoestbare succesformule. Tienduizenden mensen hebben via ons programma iemand teruggevonden. We zijn een bij uitstek verbindend programma! Adres Onbekend heeft ook aan de wieg gestaan van tv-programma’s als Spoorloos en Memories. Alle reden om er als redactie trots op te zijn!”

Behalve het luisterpubliek (tussen de 150 en 200.000 luisteraars via NPO Radio 5 en zo’n 400.000 extra via de zeven regionale omroepen Omroep Zeeland, Omroep Flevoland, Radio M Utrecht, Omroep Gelderland, NH Radio, Omroep West en RTV Drenthe) heeft ook de Nipkow-vakjury zijn bewondering niet onder stoelen of banken gestoken. In 2016 werd Adres Onbekend bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon, de meest prestigieuze Nederlandse radioprijs. De jury prees het programma om het vervullen van “een van de oerfuncties van de radio: mensen terugvinden die kwijt zijn.”

Op 3 januari werd dus het startschot gegeven voor de festiviteiten, maar het jaar 2021 staat volledig in het teken van het gouden jubileum. En van verhalen met een gouden randje! Dus: zoek jij al 50 jaar naar je oude liefde? Wil je op je 50e eindelijk gaan zoeken naar je biologische vader? Kom maar op met jouw verhaal! Luister via NPO Radio 5 of de zeven beste regionale omroepen, deel jouw verhaal of herinnering en vier mee! De redactie is bereikbaar via zoeken@adresonbekend.nl of 0800 3030300.

Adres Onbekend, zondag 3 januari, NPO Radio 5, van 12.00 tot 14.00 uur