07-10-2019

Een optocht vanuit de Sint-Pietersbasiliek naar de synodezaal is vanochtend voorafgegaan aan de eerste plenaire vergadering van de zogenoemde Amazonesynode. Temidden van gelovigen uit het Amazonegebied liep paus Franciscus mee in de stoet, die iets weg had van een demonstratie.

Deelnemers aan de optocht droegen vlaggen en borden met daarop teksten als ‘Integrale Ecologie’ en ‘Profetische Kerk’ en namen van martelaren uit Amazonië. Met deze stoet wilde de paus benadrukken dat ‘synode’ letterlijk ‘samen op weg’ betekent. 

In de synodezaal begon maandag de eerste bijeenkomst van de 185 synodevaders en tientallen kerkelijke afgevaardigden, deskundigen en genodigde waarnemers. De vergadering werd geopend met gebed en een toespraak van paus Franciscus, de synodevoorzitter.

Het thema van de Bijzonder Assemblee van de Bisschoppensynode voor de Pan-Amazone-Regio, die tot 27 oktober duurt, luidt: ‘Amazonië: nieuwe paden voor de Kerk en voor een integrale ecologie’. Dit thema werd ingeleid door de zogeheten relator-generaal. Deze synodefunctionaris speelt een cruciale rol bij de verslaglegging en de eindrapportage. Voor deze functie benoemde paus Franciscus de man die hem kort na het conclaaf inspireerde om de naam ‘Franciscus’ aan te nemen: kardinaal Cláudio Hummes. Deze 85-jarige Braziliaanse franciscaan was ooit prefect van de Romeinse Congregatie voor de Clerus. Ook was Hummes voorzitter van REPAM, het kerkelijke netwerk van de gehele Amazone-regio. 

Hummes wordt bijgestaan door twee door de paus benoemde speciale synode-secretarissen. De ene is de Spaanse dominicaan David De Aguirre Guinea, thans missiebisschop in Peru. De andere is de Canadese jezuïet Michael Czerny, die vrijdag tot bisschop werd gewijd en zaterdag tot kardinaal werd verheven; hij is expert op het gebied van sociale gerechtigheid;

Sociale gerechtigheid is een van de voornaamste onderwerpen van deze synode, aangezien in het Amazonegebied de inheemse bevolking vaak onrechtvaardig wordt behandeld. In de visie van paus Franciscus behoren sociale kwesties ook bij de integrale ecologie. De behartiging van milieubelangen en de bevordering van de menselijke waardigheid liggen volgens hem in elkaars verlengde.

Andere synodale onderwerpen zijn inculturatie, de vitalisering van lokale geloofsgemeenschappen, de geloofsverkondiging en het priestertekort.