Washington, 7 januari 2021 - Het rooms-katholieke episcopaat van de Verenigde Staten heeft de bestorming van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington veroordeeld.
Gisteren verschafte een menigte aanhangers van president Donald Trump zich illegaal toegang tot het federale parlementsgebouw. Zij uitten zo hun woede die voortkomt uit hun overtuiging dat Trump de presidentsverkiezing door stemfraude zou hebben verloren. Bij de verdediging van het Capitool vielen vier doden. De politie verrichtte 52 arrestaties.
Aartsbisschop José Gomez van Los Angeles, voorzitter van de Amerikaanse Conferentie van Katholieke Bisschoppen (USCCB), heeft gisteravond de volgende verklaring afgelegd over de gebeurtenis. “Ik sluit me aan bij de mensen van goede wil die het geweld in het Amerikaanse Capitool vandaag veroordelen. Dit is niet wie wij als Amerikanen zijn. Ik bid voor de medewerkers van het Congres en het Capitool, voor de politie en voor iedereen die zich inzet voor het herstel van de orde en de openbare veiligheid.”
Mgr. Gomez voegde eraan toe: “De vreedzame overdracht van de macht is een van de kenmerken van deze geweldige natie. In dit verontrustende moment moeten we ons opnieuw richten op de waarden en principes van onze democratie en ons verenigen als één natie onder God. Ik vertrouw ons allen toe aan het hart van de Heilige Maagd Maria. Moge zij ons leiden op de weg van de vrede en voor ons de wijsheid en de genade van een waarachtig patriottisme en liefde voor het land verkrijgen.”
De vreedzame overdracht van de macht is een van de kenmerken van deze geweldige natie.
Door de bestorming van het Capitool moest een vergadering van de Amerikaanse Senaat worden onderbroken. De senatoren kwamen later weer bijeen. Een meerderheid heeft het bezwaar van een aantal bondgenoten van Trump in de Senaat tegen de verkiezingsuitslag in de staat Arizona nu verworpen. Na de bestorming van het Capitool steunden nog slechts zes van de honderd senatoren het bezwaar.
Meerdere Republikeinse bondgenoten van de president hebben zich sinds de aanval op het parlementsgebouw van hem gedistantieerd. Onder anderen de senatoren Kelly Loeffler en James Lankford, die behoren tot de groep die de vaststelling van de verkiezingsuitslag wilde saboteren, hebben hun verzet opgegeven. Aanvankelijk hadden minstens twaalf Republikeinse senatoren aangekondigd dat zij het vaststellen van de verkiezingsuitslag zo veel mogelijk zouden vertragen.
Ook het Huis van Afgevaardigden heeft inmiddels met een meerderheid het betreffende bezwaar verworpen. Van de afgevaardigden stemden er 303 voor het verwerpen van het bezwaar en 121 tegen.
Nu ook het Huis een streep door het bezwaar heeft gezet, kunnen beide kamers van het Congres hun gezamenlijke sessie voortzetten om de uitslag van de presidentsverkiezingen te ratificeren.