09-10-2019

Mgr. Philip Dickmans, diocesaan bisschop van het Braziliaanse bisdom Miracema do Tocantins, is een van de deelnemers aan de Bijzondere Assemblee van de Bisschoppensynode over de Pan-Amazone-Regio. De Belg pleit voor een eigen Amazonische ritus binnen de Katholieke Kerk. 

Vóór hij bisschop werd, werkte Dickmans twaalf jaar met Xerente-indianen. “Ik herinner me een veelbetekenend voorval. Voor een doopviering riepen enkele moeders me bij hen. Ze smeerden ‘uruku’ [rode verfstof gemaakt van zaden] op mijn wangen, voorhoofd en borstkas. ‘Nu ben je priester’, zeiden ze. ‘Nu mag je onze kinderen dopen.‘ Dat is geen vorm van syncretisme. Ze willen hun cultuur bewaren”, zegt de 56-jarige in Herk-de-Stad geboren synodevader in een interview met Kerknet.

“Als Kerk moeten we manieren zoeken om de sacramenten toe te dienen in een liturgie die ook eigen is aan hun cultuur. Dat geldt niet alleen voor doopsels, maar ook voor de eucharistie en - waarom niet - voor de wijding van bisschoppen. 

Ik stel dus voor om theologisch, liturgisch en pastoraal te onderzoeken welke culturele aanpassingen mogelijk en wenselijk zijn in de liturgie”, zegt bisschop Dickmans.

“Uiteraard kan het niet de bedoeling zijn om te raken aan de eigenheid van de sacramenten, maar wel om indiaanse tekens, zang en dans op te nemen in de liturgie. We moeten dat onderzoeken, delen en ermee experimenteren. Om ten slotte te komen tot een welomschreven eigen ritus.”

Philip Dickmans werd in 1990 priester gewijd voor het bisdom Hasselt. Zes jaar later vertrok hij als missionaris naar Brazilië. Onder de hoede van bisschop Alberto Taveira werkte hij in de noordelijke regio van Palmas.