27-02-2020

In de Overijsselse stad Rijssen hebben bouwvakkers een bijzondere vondst gedaan. Zij ontdekten gisteren funderingsresten van de zogeheten Romaanse Toren, die rond het jaar 1100 werd gebouwd.

De ontdekking werd gedaan bij reconstructiewerkzaamheden aan de protestantse Schildkerk, voorheen de katholieke Sint-Dionysiuskerk. 

RTV Oost meldt dat het gaat om een stukje fundering van veldkeien onder wat ooit de oudste muur van Rijssen was. Door de veldkeien weten archeologen dat de muur rond omstreeks 1100 was gebouwd. In 1826 stortte de circa 31 m hoge Romaanse Toren in, waarna hij werd gesloopt. 

Na de sloop kreeg de Schildkerk een nieuwe voorgevel met daarop een houten noodtoren, die tot op de dag van vandaag de stad siert. Die toren diende als wachttoren en als weertoren voor de bevolking tijdens plunderingen; daar komt de naam Schildkerk vandaan.

Rijssen kreeg in 1243 van de bisschop van Utrecht stadsrechten. Halverwege de veertiende eeuw werd Rijssen lid van de Hanze. De bevolking ging pas vanaf de achttiende eeuw geleidelijk tot het protestantisme over.