07-02-2019

Op het Malieveld in Den Haag zijn vandaag veel meer scholieren bijeengekomen voor het klimaatprotest dan op voorhand werd verwacht. Desondanks is alles rustig verlopen. Er was rekening gehouden met ongeveer 4.000 jongeren, maar de organisatie schat het uiteindelijke aantal op maar liefst 15.000. Monseigneur Jan Hendriks, namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie referent voor het onderwijs, zegt over het klimaatprotest: “Er zijn vandaag mooie stappen gezet in het kader van de bewustwording van klimaatverandering en milieuproblemen. Dit is helemaal in de geest van onze paus Franciscus en zijn encycliek Laudato sì, die over deze vragen gaat.” 

“Het is niet dat ik voor spijbelen ben – ik geloof niet dat ik zelf ooit gespijbeld heb – maar ik vind het heel positief dat scholieren laten zien dat zij betrokken zijn bij dit geweldige vraagstuk waar de mensheid voor staat”, schrijft bisschop Hendriks op zijn website. 

“Soms willen kinderen altijd méér: nog een ijsje of een groter ijsje. Deze scholieren geven een ander signaal. Er is alleen toekomst voor deze aarde als we ons meer en meer bewust worden van de gevolgen van ons consumptief gebruik van grondstoffen. Dat heeft alles te maken met verantwoord gedrag. De schepping is er voor alle mensen en we moeten samen zorgen voor een mooie, rechtvaardige wereld voor iedereen. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren snappen hoe belangrijk deze problematiek is en de politiek duidelijk maken dat zij als jonge generaties concrete inzet willen.”

Duizenden scholieren uit het hele land kwamen vandaag samen op het Malieveld om te demonstreren voor een beter klimaat en om de politiek op te roepen tot maatregelen. Ze liepen met borden en spandoeken met teksten als ‘Geen gelul, uitstoot naar nul’ en ‘Help het klimaat voordat de wereld vergaat’.

Vandaag betuigden 350 Nederlandse wetenschappers hun steun aan de klimaatspijbelaars. Dat deden ze door middel van een open brief, gepubliceerd op de website van dagblad Trouw.

“Nederland voldoet niet aan de zelf opgestelde klimaatdoelen”, schrijven de wetenschappers. Ze noemen het Klimaatakkoord “niet afdoende en te vrijblijvend”. In de brief staat: “Op basis van de feiten die de klimaatwetenschap verschaft, hebben de actievoerders groot gelijk. Daarom steunen wij als wetenschappers deze actie. Het is inderdaad nu hoog tijd voor ingrijpende maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen snel en drastisch te reduceren, en zo de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius en bij voorkeur tot 1,5 graden Celsius.”

In België gingen de afgelopen vijf weken tienduizenden scholieren de straat op voor een reeks klimaatmarsen. Ze eisen dat hun regering meer actie onderneemt om klimaatverandering tegen te gaan. Ook de Belgische klimaatspijbelaars krijgen steun van wetenschappers.