06-02-2019

Bisschop Peter Kohlgraf van Mainz acht het denkbaar dat het verplichte priestercelibaat te zijner tijd in Duitsland zal zijn afgeschaft. Toch hoopt hij dat er over tien jaar nog wel katholieken zijn die omwille van “het rijk der hemelen” kiezen voor de ongehuwde levensstaat. “Maar de verplichting tot het celibaat als enige weg zal dan waarschijnlijk tot het verleden behoren”, aldus de Duitse kerkleider in het laatste nummer van Christ und Welt, een bijlage van dagblad Die Zeit. “Ik zou het toejuichen als er verscheidene toegangswegen naar het priesterschap zijn.”

Monseigneur Kohlgraf, opvolger van kardinaal Karl Lehman, zei verder dat er binnen het wereldepiscopaat voorlopig geen meerderheid voor afschaffing van de celibaatsplicht voor priesters van de Latijnse Kerk is. “Het is echter mogelijk deze kwestie over te laten aan de nationale bisschoppenconferenties.”

De bisschop van Mainz wees er ook op dat er onder deskundigen allerminst overeenstemming bestaat over het verband tussen celibaatsplicht en seksueel misbruik. “Het is zeker een misvatting om te veronderstellen dat er zonder celibaat geen misbruik zou zijn in de kerk”, aldus Kohlgraf.

LEES OOK: Franciscus tegen facultatief priestercelibaat in Latijnse kerk

In Duitsland bestaat ophef over een open brief van prominente religieuzen en lekengelovigen, waarin zij kardinaal Reinhard Marx oproepen in Rome te pleiten voor afschaffing van de celibaatsplicht, voor de priesterwijding van vrouwen en voor de wijziging van de leer over homoseksualiteit.

De open brief aan Marx, voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, was afgedrukt in de laatste zondagseditie van Frankfurter Allgemeine Zeitung. Onder de ondertekenaars waren enkele jezuïeten, zoals pater Ansgar Wucherpfennig, rector van de Philosophisch-Theologischen Hochschule Sankt Georgen in Frankfurt am Main, en pater Klaus Mertes, voormalig rector van het Petrus-Canisius-College in Berlijn, die in 2010 bekendmaakte dat er leerlingen door jezuïeten seksueel waren misbruikt.

De open brief heeft kritiek gekregen. De Freiburgse hoogleraar theologie Helmut Hoping spreekt van een “poging tot instrumentalisering van het misbruikschandaal” ter wille van de eigen opvattingen van de ondertekenaars. Hij kreeg bijval van het Forum Deutscher Katholiken.