24-08-2019

De raad van de rooms-katholieke bisschoppen van Latijns-Amerika (CELAM) heeft zich naar aanleiding van de branden in het Amazone-woud diep bezorgd betoond over de verwoesting van grote bosgebieden in de wereld. “Deze tragedie heeft niet alleen plaatselijke of regionale gevolgen, maar ook een impact van mondiale proporties”, aldus een recente CELAM-verklaring

“De hoop die gewekt is door de ophanden zijnde Synode voor de Amazone, bijeengeroepen door paus Franciscus, is veranderd in diepe bezorgdheid vanwege dit verschrikkelijke natuurdrama”, schrijven de bisschoppen. “Jegens onze broeders van de inheemse volken in dit geliefde regenwoud betuigen wij onze nabijheid en verenigen onze stemmen met die van u zodat we gezamenlijk naar de wereld schreeuwen om solidariteit en dringende aandacht voor deze verwoesting”.

In het Braziliaanse Amazonegebied zijn eind meer dan 1600 nieuwe branden uitgebroken, meldt het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek. Ruim de helft daarvan woedt in het Amazonewoud. In Brazilië zijn dit jaar inmiddels bijna 79.000 branden waargenomen. Dat is het grootste aantal sinds 2013. 

De regering van Brazilië gaat nu het leger inzetten om de branden in het Amazonegebied te bestrijden. President Jair Bolsonaro heeft dat besloten nadat de druk op hem vanuit het binnen- en buitenland fors was toegenomen. De rechtspopulistische bewindsman zei dat de hoge temperaturen en droge perioden voor het grote aantal branden in de Amazone dit jaar hebben gezorgd. Eerder beschuldigde hij niet-gouvernementele organisaties (ngo's) ervan de bosbranden te hebben gesticht, al kwam hij daar een dag later op terug.

De militairen worden ook ingezet om de illegale kap in het regenwoud tegen te gaan. Volgens natuurorganisaties is de ontbossing deels de schuld van Bolsonaro die met zijn beleid meer landbouw en houtkap in de Amazone toestaat om de lokale economie te bevorderen.

“We moeten de bevolking de kans geven zich te ontwikkelen en mijn regering werkt daaraan, met lik-op-stuk voor criminaliteit - en dat is niet anders voor het milieu”, zei de president vrijdag in een speech op de nationale televisie.

Onder de felste binnenlandse criticasters van Bolsonaro is Raoni, de 89-jarige leider van het Kayapo-volk. “Ik vraag hulp uit het buitenland. Ik wil dat er een algemene mobilisatie komt om het vuur te bestrijden. We mogen het daar niet zomaar laten branden. Die branden, die stemmen mij zeer droevig. Zoiets heb ik nog nooit gezien”, zei hij tegenover AFP.

“Het is een ramp, wat Bolsonaro met ons aan het doen is. Vroeger deden de Braziliaanse presidenten geen gevaarlijke dingen, stuurden ze niet aan op vernieling, zoals nu. Maar nu doet de nieuwe president alles verkeerd”, aldus Raoni, die op 27 mei bij paus Franciscus op bezoek was (zie foto hieronder). “Deze president is degene die de boeren ophitst. Ze luisteren naar hem. Ze denken dat alle rechten hun toekomen en steken de bossen in brand. Hetzelfde geldt voor de houthakkers en goudzoekers. Ze laten zich volledig gaan, zijn woorden zetten hen aan om het woud nog sneller te vernietigen.” Maar juist de boeren “zouden moeten begrijpen dat als ze zo voortgaan, er geen zuurstof meer zal zijn voor ons om te kunnen ademen”.