05-11-2019

De burgerprotesten in Irak tegen de corrupte regering van het land, die begin vorige maand van start gingen, worden gesteund door Irakese katholieke kerkleiders. 

Als gevolg van de betogingen zijn wegen geblokkeerd, terwijl zondag de scholen en kantoren in Bagdad en de Zuid-Iraakse steden werden gesloten. Studenten, jongeren en andere gewone Irakezen met een verschillende etnische en religieuze achtergrond marsen samen en blokkeren de publieke diensten “tot de val van het regime”. Sinds het begin van de protesten zijn 260 mensen omgekomen en duizenden gewond geraakt.

De Chaldeeuwse patriarch, kardinaal Louis Raphael Sako, heeft zaterdag gewonde demonstranten, voornamelijk moslims, in het ziekenhuis bezocht als teken van solidariteit. Ook heeft de kerkleider geld geschonken voor de aankoop van medicijnen.

Het Patriarchaat van Babylon volgt de situatie op de voet en heeft de betogers, jong en oud, die zich verenigd hebben in een gedeeld gevoel voor Irak, geprezen voor hun strijd voor de toekomst van het land.

“We zijn gekomen om onze bewondering uit te drukken voor deze jonge mensen die godsdienstige barrières hebben doorbroken en zich de identiteit van de Iraakse natie opnieuw hebben toegeëigend”, zei kardinaal Sako. “We dringen er bij de regering op aan te luisteren naar hun legitieme schreeuw.”

Op maandagmiddag vond in de Sint-Jozefskathedraal van Bagdad het oecumenische gebed voor vrede en stabiliteit plaats. 

De vakbonden die leraren, ingenieurs, artsen en advocaten vertegenwoordigen, leiden het protest, na het afkondigen van een algemene staking die scholen en openbare bureaus in de hoofdstad en in het zuiden dreigt lam te leggen.

In Bagdad hebben sommige jonge demonstranten auto's dwars op straat gezet bij wijze van barricade, terwijl een groeiende menigte zich op het Tahrirplein - de centrale plek voor het protest - bevindt.

In al-Hilla, provincie Babylon, zijn de meeste ambtenaren in staking; scholen zijn ook gesloten in Basra, in het zuiden.

In de sjiitische heilige steden Karbala en Najaf hebben zich steeds meer religieuze scholieren bij de protesten aangesloten. 

Sinds de val van Saddam Hoessein in 2003 wordt “na tientallen jaren van autoritarisme onder de Baath-partij gevolgd door confessionalisme het Irakese maatschappelijk middenveld herboren”, zei een geleerde demonstrant tegen Asianews.

De voortdurend vreedzame maar krachtige mobilisatie wordt echter bedreigd door een regeringscampagne van intimidatie en geweld die zich de afgelopen weken heeft ontvouwd. Sommigen vrezen de mogelijke interventie van regionale of wereldmachten.

Zondag kwamen in Karbala zeker drie mensen om toen de veiligheidsdiensten het vuur openden op een groep demonstranten die het Iraanse consulaat wilden binnendringen. Een Iraakse mensenrechtenorganisatie meldt dat verder tientallen mensen gewond raakten.

De groep scandeerde zondagavond leuzen voor het gebouw en wilde op een gegeven moment naar binnen. Volgens de veiligheidsdiensten probeerden de demonstranten brand te stichten.

Een van de betogers, die anoniem wil blijven, zegt dat ze de Iraanse vlag van het consulaat wilden vervangen voor de Iraakse vlag. Ze zien Iran als de drijvende kracht achter het corrupte politieke systeem in Irak.

Karbala is voor sjiitische moslims een heilige stad. Veel mensen uit het sjiitische Iran bezoeken de stad. In deze streek verloor Hoessein ibn Ali, kleinzoon van de profeet Mohammed, het leven in de veldslag die het grote schisma in de moslimgemeenschap inluidde, waardoor er voortaan sprake was van sjiieten tegenover soennieten.