10-09-2019

Prominente leden van de onderhandelingsdelegaties van de Colombiaanse regering en de FARC-guerrilla's, die in 2016 het vredesverdrag sloten, hebben paus Franciscus om steun voor het bedreigde vredesproces gevraagd. Dat staat in een gezamenlijke brief van de vereniging ‘Verdedigen van de vrede’ (Defendamos la Paz), meldt de Colombiaanse krant El Tiempo.

De brief werd ondertekend door tientallen personen uit het maatschappelijk middenveld, maar ook door de toenmalige onderhandelaars Humberto De la Calle (regering) en Rodrigo Londono (FARC).

In augustus liet een voormalige FARC-commandant weten dat hij de wapens weer wil opnemen. Iván Márquez verwijt de Colombiaanse regering het vredesakkoord met zijn ontbonden guerrillabeweging onvoldoende na te leven.

De voormalige rebellenleider verscheen geflankeerd door gewapende mannen en vrouwen in een video. Márquez zegt dat de regering hen heeft gedwongen om weer ten strijde te trekken. Hij wil nu gaan samenwerken met de rebellen van het ELN.

Márquez speelde een sleutelrol tijdens de onderhandelingen over een vredesakkoord. Dat werd getekend in 2016, waarna het grootste deel van de circa 7000 FARC-strijders de wapens neerlegde. Zo kwam een einde aan een bloedig conflict dat ruim een halve eeuw had geduurd.

De Colombiaanse president Iván Duque liet na de publicatie de jacht openen op de voormalige FARC-commandant en zijn strijdmakkers. “Colombianen moeten beseffen dat we niet worden geconfronteerd met een nieuwe guerrilla, maar met de criminele dreigementen van een groep drugsterroristen die wordt opgevangen en gesteund door de dictatuur van Nicolás Maduro”, reageerde de president, die doelde op de president van buurland Venezuela.

Paus Franciscus gaf in 2015 aan dat hij niet naar Colombia wilde komen voordat een duurzame vrede was bereikt. In september 2017 bezocht hij het land. Tijdens zijn reis door Colombia, die hij omschreef als een vredespelgrimage, ontmoette hij vele slachtoffers en gedupeerden van de burgeroorlog.