09-07-2019

Groot-aartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek, hoofd van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, meent dat het bloedige conflict in Oost-Oekraïne tot een einde zal komen als paus Franciscus het land zou bezoeken.

De Oekraïense Grieks-katholieke bisschoppen hadden eergisteren en gisteren een tweedaagse ontmoeting met hoge vertegenwoordigers van de Heilige Stoel. Aan het einde daarvan vertelde groot-aartsbisschop Sjevtsjoek dat ze Franciscus hebben uitgenodigd om Oekraïne te bezoeken, in de overtuiging dat een bezoek zou helpen om een einde te maken aan een aanhoudend conflict met Ruslandgezinde separatisten. Paus Franciscus moet het verzoek nog beantwoorden.

“Zodra de paus zijn voet op Oekraïense bodem zet, zal er geen oorlog meer zijn. En de Russische president, Vladimir Poetin, weet dit”, zei de groot-aartsbisschop op 8 juli bij een personferentie.

De vergadering begon een dag nadat de paus president Poetin in privéaudiëntie had ontvangen en een uur met hem had gesproken, onder meer over het wapengekletter in Oost-Oekraïne. 

Sinds de Russische annexatie van het schiereiland de Krim in 2014 hebben separatisten in de oostelijke Donbass-regio van Oekraïne met Russische ruggensteun gevochten tegen Oekraïense regeringstroepen. Meer dan 13.000 mensen zijn inmiddels door de oorlog om het leven gekomen. Duizenden anderen zijn vermist en meer dan 1,5 miljoen burgers zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. 

Maar er is reële kans op vrede. De nieuwe Oekraïense president Volodimir Zelenski nodigde onlangs zijn Russische ambtsgenoot Poetin uit om te komen praten over een oplossing voor het conflict in de Donbass. Als onderhandelingslocatie stelde hij de Wit-Russische hoofdstad Minsk voor. Moskou heeft het voorstel in beraad genomen, zei woordvoerder Dmitri Peskov. Het Kremlin wil nagaan of het initiatief kan leiden tot succes.

In de plannen van Zelenski zouden ook de Amerikaanse president Donald Trump, de Britse premier Theresa May, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron moeten aanschuiven bij het vredesoverleg. Het al bestaande verdrag van Minsk, dat in principe nog van kracht is, is alleen ondertekend door Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne.

Zelenski heeft sinds hij op het politieke toneel verscheen steeds geroepen dat hij zo snel mogelijk een einde wil maken aan de oorlog in Oost-Oekraïne.