12-02-2019

Volgende week beraadt paus Franciscus zich samen met de voorzitters van de meer dan honderd katholieke bisschoppenconferenties wereldwijd en vertegenwoordigers van de religieuzen over de verdere aanpak van het seksuele misbruik in de katholieke Kerk. Kardinaal Jozef De Kesel, die namens de Belgische kerkprovincie aan het overleg deelneemt, hoopt dat het zal resulteren in een coherent beleid voor de hele Kerk.

In België hebben zich in de afgelopen twee decennia vele slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke Kerk gemeld. Volgens het Belgisch episcopaat zijn er sindsdien “belangrijke stappen gezet naar een coherent beleid”. Daarvan is onlangs een rapport opgesteld onder leiding van professor Manu Keirse, voorzitter van de Interdiocesane Commissie voor de Bescherming van Kinderen en Jongeren. Vandaag is dat rapport integraal online gegaan. 

De commissie heeft dit rapport ook doorgestuurd aan de Vaticaanse autoriteiten “opdat het eventueel dienstig kan zijn voor het overleg volgende week in Rome”, zo laten de bisschoppen weten .

Het rapport focust in eerste instantie op de initiatieven die reeds in de periode 1995-2000 werden genomen in de katholieke Kerk in België. Daarna komt het scharnierjaar 2010 aan bod met de golf aan misbruikmeldingen in die periode. Vervolgens wordt belicht wat sindsdien is gebeurd. 

Erkenning, herstel en voorkomen

Kardinaal De Kesel zegt dat het nieuwe beleid erop is gericht om “het kwaad dat slachtoffers is aangedaan” eerst en vooral te erkennen. Hij spreekt daarbij ook van “hun onmacht tegenover hun misbruiker, de stilte waartoe ze werden veroordeeld en de schade die is opgelopen in de persoonlijke ontwikkeling”. In tweede instantie wordt “in dialoog met wie werd misbruikt, met diens omgeving en met de hulp van specialisten en mensen die hen bijstaan” voor zover mogelijk “samen de weg van het herstel gegaan”. De aartsbisschop van Mechelen-Brussel zegt verder dat “al het mogelijk wordt gedaan om seksueel misbruik in een pastorale relatie in de toekomst maximaal de pas wordt afgesneden”. Tot slot zegt hij te verwachten “dat het beraad dat volgende week in Rome wordt gehouden, uitmondt in een dergelijk coherent beleid voor de hele katholieke Kerk”.

Pater Lombardi

Paus Franciscus sprak vandaag met degene die zal optreden als moderator van de vierdaagse vergadering in Vaticaanstad over ‘De bescherming van minderjarigen in de Kerk’. Daartoe benoemde Franciscus de 76-jarige pater Federico Lombardi. Deze jezuïet was directeur van Radio Vaticana en van het Centro Televisivo Vaticano. In 2006 werd hij door paus Benedictus XVI aangesteld tot hoofd van de persdienst van de Heilige Stoel. Twee jaar geleden ging Lombardi met pensioen.

Het beraad gaat 21 februari van start en wordt op 24 februari afgesloten. De plenaire sessies vinden plaats in de Synode-aula van Vaticaanstad. De paus heeft alle voorzitters van de nationale bisschoppenconferenties en hoofden van de oosters-orthodoxe kerken opgeroepen aan het beraad deel te nemen. Namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie gaat haar voorzitter, bisschop Hans van den Hende van Rotterdam.