Rome, 29 juli 2023 - Het Vaticaan heeft de details bekendgemaakt van de recente doorbraak in de betrekkingen met de Socialistische Republiek Vietnam. Zo zal de Heilige Stoel een ‘residerende pauselijke vertegenwoordiger naar het Zuidoost-Aziatische land sturen. Er is een gezamenlijke oplossing gevonden die als nieuw kan worden omschreven, zegt kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin in een interview met Vatican News.

De pauselijke vertegenwoordiger, zegt Parolin, bevordert de band tussen het Vaticaan en de Vietnamese Kerk. Net als de apostolische nuntiussen, is het ook zijn taak om de vriendschappelijke betrekkingen van de Heilige Stoel met de Vietnamese regering te versterken.

Op 27 juli deelden beide staten mede dat er een diplomatieke overeenkomst is gesloten volgens welke de Heilige Stoel een permanente vertegenwoordiger naar Vietnam mag sturen. Tot nu toe was er slechts één niet-residente pauselijke diplomaat voor het communistische land.

Volgens Parolin begonnen de betrekkingen met Vietnam in 1989, toen de toenmalige Franse curiekardinaal Roger Etchegaray namens paus Johannes Paulus II een officieel bezoek bracht aan het land. Daarna kwam er jaarlijks een delegatie van de Heilige Stoel naar Vietnam om contact te onderhouden met zowel de regering als de lokale gemeenschappen.

Vanaf 1996 vond overleg plaats om een procedure voor de benoeming van bisschoppen overeen te komen. Benedictus XVI ontving president Nguyen Minh Triet in 2009 in het Vaticaan, waarna een Vaticaans-Vietnamese werkgroep werd gevormd. In 2011 benoemde de Heilige Stoel de eerste niet-residerende vertegenwoordiger voor Vietnam, aartsbisschop Leopold Girelli, die zijn kantoor in Singapore had.

Beide partijen hadden stap voor stap vooruitgang geboekt in hun gesprekken zonder meteen een eindresultaat na te streven, zei Parolin. Geleidelijk aan, zei hij, is het principe van godsdienstvrijheid samengebracht met de wetten en gebruiken die in Vietnam gelden en is er meer wederzijds begrip gegroeid.

Volgens waarnemers kan de overeenkomst met Vietnam als model dienen voor de toekomstige betrekkingen tussen de Heilige Stoel en de Volksrepubliek China. Net als daar gaat het ook hier om overeenkomsten die de geestelijke onafhankelijkheid van de kerk in een totalitaire staat moeten garanderen. De meest gevoelige kwestie is wie het laatste woord heeft bij de benoeming van bisschoppen.