Dossier AIVD: Een kijkje achter de schermen van de AIVD

Donderdag 29 oktober lanceren KRO-NCRV en NPO Radio 1 de spannende podcast Dossier AIVD. In acht afleveringen nemen Constant Hijzen (universitair docent Intelligence Studies) en Wil van der Schans (onderzoeksjournalist bij Reporter Radio) je mee in de geheime wereld van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Dossier AIVD

Constant Hijzen en Wil van der Schans spreken mensen die werken, of gewerkt hebben bij de AIDV, en duiken in hun geheimen en de opwinding die de job met zich meebrengt. En hoe belangrijk is het eigenlijk dat we zo’n inlichtingendienst hebben? Welke ethische overwegingen spelen een rol, hoe laat de dienst zich controleren en wie bepaalt eigenlijk wat de AIVD doet?

Wil van der Schans

Met Dossier AIVD willen we de gesloten deuren een beetje openen, en mede vanachter de schermen laten zien hoe een geheime dienst werkt”.

Maker Wil van der Schans: “Dit jaar bestaat de AIVD 75 jaar. In die 75 jaar zijn wij slechts mondjesmaat iets te weten gekomen over deze veiligheidsdienst. Met Dossier AIVD willen we de gesloten deuren een beetje openen, en mede vanachter de schermen laten zien hoe een geheime dienst werkt”.

Aflevering 1

In de eerste aflevering gaan Constant en Wil in gesprek met mensen die bij de AIVD werken of gewerkt hebben. Waarom word je geheim agent? Hoe kom je terecht bij de AIVD? Wat betekent het voor je privéleven? En, hoe word je eigenlijk hoofd van de dienst?

Dossier AIVD is te beluisteren via Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts, nporadio1.nl en in de NPO Radio 1 app.