23-06-2019

Morgen komen de rooms-katholieke bisschoppen van Duitsland in Berlijn bijeen om zich te beraden op de voorbereiding van de door hen aangekondigde ‘bindende synodale weg’.

In maart besloot de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) nagenoeg unaniem een baanbrekend overleg te organiseren, waarbij drie onderwerpen zullen worden besproken: de kerkelijke machtsstructuur, het priestercelibaat en de seksuele moraal.

Aartsbisschop Heiner Koch van Berlijn zei donderdag voor ongeveer zesduizend gelovigen dat het goed is dat zijn collega-bisschoppen samenkomen in een stad die symbool staat voor opnieuw beginnen.

De ‘synodale weg’, zo luidt het, zal leiden tot bindende hervormingsbesluiten. Synodaliteit verwijst hier naar een intensief overleg tussen bisschoppen en andere geestelijken, theologen, lekengelovigen en externe deskundigen. Het overleg moet een antwoord bieden op de vertrouwenscrisis waarin de kerkelijke hiërarchie zich door de misbruikschandalen bevindt. 

In juli zullen afgevaardigden van de DBK en die van het ZdK (Zentralkomitee der deutschen Katholiken) voor het eerst vergaderen over het aantal en de thematiek van de diverse fora die zullen worden opgezet. 

Hoewel geen enkele Duitse bisschop zich in maart verzette tegen het voorstel van de ‘synodale weg’, is niet iedere bisschop even enthousiast. Onder hen Rudolf Voderholzer van Regensburg, Konrad Zdarsa van Augsburg en kardinaal Rainer Maria Woelki van Keulen. De laatste sprak zich uit tegen hervormingen naar het voorbeeld van het vrijzinnige protestantisme. 

Anderen toonden zich sceptisch ten aanzien van het bindende karakter van de besluiten van de ‘synodale weg’, omdat het centrale kerkelijke leergezag niet buitenspel kan worden gezet. Kardinaal Walter Kasper, emeritus president van de pauselijke oecumeneraad en bisschop van Rottenburg-Stuttgart van 1989 tot 1999, zei dat de gelovigen er niet op moeten rekenen dat besloten kan worden tot de priesterwijding van vrouwen in de Duitse rooms-katholieke kerk.