De Katholieke Kerk in Duitsland heeft zichzelf een vrouwenquotum opgelegd. De Duitse bisschoppen willen het aantal vrouwen in leidinggevende functies in de bisdommen de komende jaren verhogen. Zeker een derde van alle diocesane medewerkers van het hogere kader moet over vier jaar vrouw zijn. Dat heeft de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) vandaag tijdens haar plenaire voorjaarsvergadering in Lingen bekendgemaakt.

Sinds 2013 is het aandeel van vrouwen in diocesane bestuursfuncties gestegen van 13 naar 19 procent. Ook in het middenkader deed zich een stijging voor: van 19 naar 23 procent. In 2023 moet dat op beide niveaus minstens 33 procent worden.

Volgens bisschop Franz-Josef Bode, namens de DBK de woordvoerder in dit dossier, is het gering aantal vrouwen op hogere posities te verklaren door diverse factoren. Uit onderzoek is gebleken dat de betreffende functies voor vrouwen niet zo aantrekkelijk zijn. Zo ontbreekt het vaak aan rolmodellen en spelen traditionele genderopvattingen een rol. Bovendien is er sprake van vergrijzing onder het kerkelijk personeel, waardoor er te weinig jongere medewerkers kunnen doorstromen naar hogere posities.

In katholiek Duitsland zijn er 27 bisdommen. In zes bisdommen heeft er thans geen enkele vrouw een leidinggevende functie; in 2013 was dat het geval in negen bisdommen. 

In de Duitse kerk is er een speciale vereniging die zich bezighoudt met de begeleiding van vrouwen naar grotere zelfverwerkelijking: de Hildegardis-Verein, genoemd naar de heilige abdis Hildegard van Bingen (1098-1179). Deze vereniging stelt sinds 2016 aan vrouwelijke katholieken die leidinggevende functies ambiĆ«ren, speciale mentoren tot beschikking.

Gisteren was er bij de opening van de voorjaarsvergadering van de DBK in Lingen protest van katholieken tegen het buitensluiten van vrouwen voor de gewijde ambten en tegen het verplichte priestercelibaat.