27-08-2019

De Katholieke Vrouwengemeenschap van Duitsland (KFD) gaat vanaf 23 september een week lang actievoeren voor een ‘gelijkgeslachtelijke Kerk’. De aftrap vindt plaats in Fulda, waar de komende plenaire najaarsvergadering van de Duitse Bisschoppenconferentie gepland staat. De KFD-leden eisen dat vrouwen toegang hebben tot alle kerkelijke ambten en functies.

Als symbool van de manifestatie is gekozen voor een paars kruis. “Dat zal tijdens de actieweek overal te zien zijn”, laat de KFD weten.

In maart baarde de organisatie opzien met de actie #MachtLichtAn. Op meer dan 170 plaatsen lieten KFD-leden en sympathisanten hun solidariteit blijken met de slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken. Daarbij schenen ze met zaklampen op kerkdeuren en eisten van het Duits episcopaat “misbruikzaken te verhelderen, vastgeroeste machtsstructuren af te schaffen, onafhankelijke misbruikcommissarissen te benoemen en de seksuele moraal van de kerk te veranderen".

Intussen plant de protestbeweging Maria 2.0 op 22 september een menselijke keten rond de kathedraal van Keulen. Deze manifestatie zal plaatsvinden onder het motto ‘Sta op, zwijg niet’. Maria 2.0 wil een “gendergelijke, humane, waardige, hervormingsgezinde, coöperatieve, uitnodigende en waarachtige kerk” zijn, zo blijkt uit de uitnodigingsflyer.

De campagne Maria 2.0 is onder meer gericht op de toegang van vrouwen tot kerkelijke ambten, dus ook het bisschops- en priesterambt. In mei hield de beweging een zogenoemde stakingsweek. Vrouwen werden opgeroepen een week lang geen kerkgebouw te betreden en geen kerkelijk vrijwilligerswerk te verrichten. Katholieke vrouwen op honderden plaatsen in Duitsland gaven aan die oproep gehoor.

De Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland is volop in beweging. In maart besloot de Duitse Bisschoppenconferentie nagenoeg unaniem een baanbrekend overleg te organiseren, waarbij drie onderwerpen zullen worden besproken: de kerkelijke machtsstructuur, het priestercelibaat en de seksuele moraal. Bij deze zogenoemde ‘Synodale Weg’ zullen de bisschoppen in overleg treden met geestelijken, theologen, lekengelovigen en externe deskundigen over drie heikele onderwerpen: de kerkelijke machtsstructuur, het verplichte priestercelibaat en de seksuele moraal. De uitkomsten van dit overleg zouden “bindend” zijn.