21-11-2018

De diocesane fase van het beatificatieproces van de Braziliaanse bisschop en concilievader Hélder Pessoa Câmara (1909-1990) is afgerond. Binnenkort wordt het dossier van de onderzoeken naar het leven en de werken van de ‘Broeder der Armen’ overgedragen aan de pauselijke Congregatie voor de Heiligverklaringen in Rome.

In de eerste fases van een zaligverklaringsproces wordt onderzocht of de kandidaat-zalige de christelijke deugden op heldhaftige wijze heeft beoefend. Als dat het geval is, kan de paus de kandidaat uitroepen tot ‘eerbiedwaardige dienaar Gods’; een daaropvolgend wonder op zijn voorspraak leidt in de regel tot de beatificatie.

In de decennia na het Tweede Vaticaans Concilie, waar hij aan had deelgenomen, was Dom Hélder Câmara de beroemdste bisschop uit Latijns-Amerika. Hij was een icoon van een kerk die zich wilde losmaken van haar eeuwenlange band met de rijken en de machtigen, en aan de zijde van de armen ging staan.

Dom Câmara werd geboren op 7 februari 1909 als de elfde van 13 kinderen in een gezin in Fortaleza. In 1931 werd hij tot priester gewijd en raakte snel betrokken bij sociale kwesties en de arbeidersklasse. In 1952 werd hij benoemd tot hulpbisschop van Rio de Janeiro. Getroffen door de ellende in de favela’s kwam hij naar eigen zeggen tot bekering en besloot zich in te zetten voor de armen. Dat maakte hem uiteindelijk tot een van de boegbeelden van de Bevrijdingstheologie.

Sinds 1964, als aartsbisschop van Olinda en Recife in het arme noordoosten van Brazilië, werd Câmara politiek steeds agressiever. Hij bood weerstand aan de militaire dictatuur (1964-1985), streed voor de mensenrechten en zette zich in voor de terugkeer naar de democratie. Terwijl hij in Brazilië werd weggezet als communist en werd doodgezwegen, groeide zijn faam in Europa.

Een van zijn meest geciteerde uitspraken was: “Wanneer ik de armen brood geef, dan noemen ze me een heilige. Wanneer ik vraag waarom de armen geen eten hebben, dan noemen ze me een communist.”