26-01-2020

Vandaag is in de Rooms-Katholieke Kerk voor de eerste keer de Zondag van Gods Woord gevierd. Paus Franciscus, die vorig jaar deze themazondag instelde door middel van zijn apostolische brief Aperuit illis, ging vanochtend in de Sint-Pietersbasiliek voor in een pontificale hoogmis bij gelegenheid van deze ‘Bijbelzondag’. 

De paus bepaalde dat voortaan elke derde zondag van de Tijd door het Jaar (waarin groen de liturgische kleur is) moet worden gewijd aan de bijzondere viering, de overweging en de verspreiding van Gods Woord. 

“Laten we elke dag een of twee passages uit de Bijbel lezen, om te beginnen met het Evangelie”, zei Franciscus vanochtend in zijn homilie. “Laten we de Bijbel open liggen op onze tafel, laten we het meedragen in onze zak, laten we het lezen op onze telefoontjes, zodat het ons dagelijks inspireert. Dan ontdekken we dat God ons nabij is, dat hij onze duisternis wegneemt en dat hij met grote liefde onze levens voert naar diepe wateren.”

Na de hoogmis kregen alle aanwezigen in de Sint-Pieter een bijbel cadeau.



Lees de officiële Nederlandse vertaling van ‘Aperuit illis’ >>

Volgens Franciscus hebben de gelovigen “er dringend behoefte aan” om “vertrouwd en intiem te worden met de Heilige Schrift en de Verrezene, die niet ophoudt het Woord en het Brood te breken in de gemeenschap van de gelovigen” (Aperuit illis nr.8).

Het tijdstip van de Zondag van Gods Woord hangt samen met de Dag voor het Jodendom (17 januari) en de Gebedsweek voor de Eenheid der Christenen (18-25 januari). De afsluiting van deze week hangt samen met het feest van de Bekering van Sint-Paulus op 25 januari.

Gisteravond ging paus Franciscus in de Romeinse grootbasiliek Sint-Paulus-buiten-de-Muren voor in een plechtige vesperdienst bij gelegenheid van de afsluiting van de 53ste oecumenische gebedsweek, die in het teken stond van ‘Gastvrijheid’. Aan de viering namen de Grieks-orthodoxe metropoliet Gennadios (namens het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel) en de Mauritiaanse anglicaanse aartsbisschop Ian Ernest (namens aartsbisschop Justin Welby van Canterbury) deel.