28-01-2019

De katholieke bisschoppen van de Filipijnen hebben maandag na een plenaire tweedaagse vergadering hun “collectieve stilzwijgen” over de “vele verontrustende problemen van het land” verbroken. De cynische kritiek die zij van het regime te verduren krijgen, beschouwen ze als een aanval van “wolven op de kudde”.

De afgelopen maanden heeft de Filipijnse president Rodrigo Duterte keer op keer harde woorden gesproken over het katholieke geloof en de bisschoppen van het land beschimpt. 

Nu bidt het Filipijnse episcopaat om vergeving “voor de tijd die we nodig hadden om onze gezamenlijke stem te vinden”. Dat ze zo lang bleven zwijgen was hun ingegeven door paus Franciscus, die ooit zei “dat stilte en gebed soms het beste antwoord vormen”. 

Zonder het staatshoofd bij naam te noemen beklaagden de kerkleiders zich over de “grimmige woorden” die door Duterte zijn gesproken. Die hebben volgens hen “een scherpe dolk in de ziel van de katholieke kerk gestoken”. 

Het huidige regime, dat een niets ontziende strijd voert tegen drugs, zorgt er volgens de bisschoppen voor dat een “cyclus van haat” in stand wordt gehouden, wat “de morele structuur van ons land verstoort”. 

Vrije meningsuiting is niet hetzelfde als “de licentie om het geloof van andere mensen te beledigen”, zeggen de bisschoppen. Als zielenherders beschouwen zij het als hun plicht “de kudde te beschermen, vooral wanneer zij door wolven wordt aangevallen”. 

In een afzonderlijke verklaring wijzen de bisschoppen op het “zeer grote belang” van de parlementsverkiezingen in mei. “In ons land wordt de scheiding der machten ondermijnd”, waarschuwen ze. De Senaat is de laatste instelling die zich verzet tegen “de ontsporingen van het land die leidt tot totale controle” door middel van een grondwetswijzigingsvoorstel dat al door het Huis van de Afgevaardigden was aangenomen. Verder roepen de bisschoppen de katholieke leken op politiek actief te worden en “campagne te voeren voor goede kandidaten in de uitoefening van hun christelijk geloof”.

De terreuraanslag op de kathedraal van Jolo van zondag is door de bisschoppen ten strengste veroordeeld. Maandag bezocht president Duterte het getroffen godshuis.