01-06-2019

Paus Franciscus heeft vandaag op de tweede dag van zijn verblijf in Roemenië onder meer het rooms-katholieke Mariaheiligdom van Şumuleu Ciuc bezocht. In de buitenlucht vierde hij de eucharistie met ongeveer honderdduizend gelovigen. Aanwezig waren de Roemeense premier Viorica Dăncilă en de Hongaarse president János Áder, die volgens het Vaticaan “als eenvoudige pelgrim” naar het oord was gekomen. 

Şumuleu Ciuc is een buurt van de Roemeense stad Miercurea Ciuc in het oosten van Transsylvanië. Vóór 1919 behoorde de stad tot Hongarije.

Şumuleu Ciuc (Hongaarse naam: Csíksomlyó) is een bedevaartsoord sinds 1567, toen de Hongaarse koning Johan II Sigismund Zápolya de Szekler-bevolking met geweld tot het protestantisme wilde bekeren. De rooms-katholieke Szeklers verzetten zich tijdens een veldslag, die op de zaterdag vóór Pinksteren van dat jaar door hen gewonnen werd. De plaatselijke franciscanen geloofden dat de zege te danken was aan de bijstand van Maria. 

Het cultusobject van Şumuleu Ciuc is een twee meter hoog houten Mariabeeld uit het begin van de zestiende eeuw. Toen de Ottomanen het heiligdom in de zeventiende eeuw probeerden te vernietigen door brandstichting bleef het beeld ongeschonden. 

Jaarlijks op de zaterdag vóór Pinksteren komen tienduizenden katholieke Roemenen en Hongaren naar Şumuleu Ciuc om de Moeder Gods te vereren. Sinds het einde van het communistisch bewind groeit de populariteit van de bedevaart. 

Paus Franciscus wees vandaag in zijn homilie tot de menigte op het belang van heiligdommen. “Ze zijn als sacramenten van een kerk die een veldhospitaal is: ze houden het geheugen van Gods gelovige volk levend, dat te midden van beproevingen, verder blijft zoeken naar de bron van levend water dat onze hoop vernieuwt.”

Onder verwijzing naar de ontstaansgeschiedenis van Şumuleu Ciuc als bedevaartsoord zei de paus: “Complexe en zorgwekkende situaties van het verleden mogen niet worden vergeten of ontkend. Maar ze mogen ook geen obstakel of smoes zijn bij ons verlangen samen te leven als broeders en zusters.”