05-09-2019

Een terloopse opmerking van paus Franciscus in een informeel gesprek met journalisten tijdens de vlucht naar Maputo (Mozambique) heeft in de kerkelijke media opzien gebaard. “Het is een eer dat Amerikanen mij aanvallen”, liet de Heilige Vader zich spontaan ontvallen, verwijzend naar de aanhoudende aanvallen van rechtse, aartsconservatieve katholieken uit de VS. 

De reactie ontsnapte de paus toen de Franse journalist Nicolas Senèze hem diens pas verschenen boek Comment l’Amerique veut changer de pape (‘Hoe Amerika van paus wil veranderen’) over het rechtse verzet tegen zijn pontificaat schonk. Franciscus gaf aan dat hij het boek zelf vergeefs had proberen te bemachtigen.

Meteen probeerde Matteo Bruni, de woordvoerder van de paus, diens reactie aan de meegereisde journalisten te verduidelijken: “De paus probeerde in een informele context te zeggen dat hij kritiek altijd als een eer beschouwt, vooral als die afkomstig is van belangrijke denkers en, in dit geval, van een belangrijke natie.”

Zo goed als van bij het begin van zijn pontificaat wordt het beleid van paus Franciscus systematisch en vaak op een persoonlijke en vicieuze manier aangevallen door vooral Amerikaanse media, zoals de website LifeSiteNews. Die kritiek richtte zich vooral op uitspraken van Franciscus over de pastorale begeleiding van gescheiden en hertrouwde mensen, zijn principiële veroordeling van de doodstraf en zijn kritiek op het kapitalisme. 

Nicolas Senèze schrijft in zijn boek dat die Amerikaanse conservatieve groepen dromen van een nieuw conclaaf, waarin iemand tot paus wordt verkozen die perfect in de lijn van hun visie ligt. De groep van tegenstanders van Franciscus kondigde eerder al aan dat zij in 2020 het Red Hat Rapport willen publiceren waarin elke kardinaal wordt gefileerd. Volgens Senèze is de Amerikaanse zakenman en filantroop Tim Busch een van de sleutelfiguren in deze strijd tegen de Argentijnse jezuïet op de Stoel van Petrus.



bronnen: Crux/Catholic Herald/Kerknet