06-09-2019

Paus Franciscus is vanmiddag gearriveerd in Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar. Hij heeft de tweede etappe bereikt van zijn 31ste apostolische reis buiten Italië, waarvan de eerste bestemming Mozambique was en de derde Mauritius. 

Morgen brengt de paus een beleefdheidsbezoek aan president Andry Rajoelina en zoals gebruikelijk ontmoet hij ook vertegenwoordigers van de krijsmacht, de politiek en de burgermaatschappij. Daarna spreekt hij in de kathedraal van Antananarivo de bisschoppen van het land toe. De paus zal dan ook bidden bij het graf van Victoire Rasoamanarivo (1848-1894), de eerste zalige van Madagaskar. Zaterdagavond is Franciscus het middelpunt van een feestelijk samenzijn van katholieke jongeren.

Zondag draagt de paus de mis op in de buitenlucht op de locatie Soamandrakizay in de hoofdstad. Daarna bezoekt hij diverse kerkelijke projecten, bidt hij met arbeiders en treft hij de geestelijken en religieuzen van de Katholieke Kerk van Madagaskar. Maandagochtend vliegt hij naar Port Louis, Mauritius.

Madagaskar is het op drie na grootste eiland ter wereld, na Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo. Van 1897 tot 1960 was het land een Franse kolonie. Het heeft diverse etnische groepen. De voornaamste bevolkingsgroep wordt gevormd door de Malagassiërs, die van oorsprong uit voornamelijk Zuidoost-Azië komen. 

Eind 2017 werden er, volgens cijfers die het Vaticaan ter beschikking stelt, 23,653 miljoen inwoners geteld, van wie er 8,233 miljoen lid zijn van de Katholieke Kerk. Een groot deel van de bevolking is protestants of animist.

Het land was de afgelopen zestig jaar het toneel van felle en soms gewapende politieke strijd. In 1960 werd de onafhankelijke Republiek Madagaskar uitgeroepen. In 1972 werd een nieuwe republiek gesticht. De Derde Republiek dateert van 1991. In 2010 werd de grondwet van de Vierde Republiek van kracht.

Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor Madagaskar het volgende reisadvies: “Op 19 januari 2019 is er een nieuwe president aan de macht gekomen. De verkiezingen verliepen zonder veel politieke demonstraties en geweld. De politieke situatie in de hoofdstad Antananarivo en in andere delen van het eiland blijft onvoorspelbaar. Er gelden veiligheidsrisico’s. Blijf alert. Er kunnen nog steeds demonstraties worden georganiseerd. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties.”